Sleutelgen maakt zelfbevruchting aardappel mogelijk

Onderzoekers van veredelingsbedrijf Solynta en Wageningen University & Research hebben het sleutelgen voor zelfbevruchting in diploïde aardappelen geïdentificeerd, gekloneerd en gekarakteriseerd.

Sleutelgen+maakt+zelfbevruchting+aardappel+mogelijk
© Haijo Dodde

Deze ontdekking maakt het mogelijk om aardappelplanten te bevruchten met hun eigen stuifmeel. Nu het Sli-gen is geïdentificeerd, kunnen veredelaars met hybrideveredelingstechnieken sneller en gerichter veredelen dan met traditionele veredeling mogelijk is. Het resultaat van de moleculaire analyse van het sleutelgen is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

Hybrideveredeling kan volgens Solynta helpen om snel nieuwe aardappelrassen te ontwikkelen met de gewenste eigenschappen. Het veredelen van hybrideaardappelen is gebaseerd op het kruisen van diploïde aardappelen waarvan elke cel twee volledige sets chromosomen bevat, één van elke ouder. Dit in tegenstelling tot de gecultiveerde aardappel, waarvan het complexe genoom uit vier sets chromosomen (tetraploïde) bestaat.


Fixeren van gewenste eigenschappen

'Om de mogelijkheden van hybrideaardappelveredeling volledig te kunnen benutten, moesten we het sleutelgen voor zelfcompatibiliteit in de aardappel identificeren, klonen en karakteriseren', zegt hoogleraar Plantenveredeling Richard Visser van Wageningen University & Research. 'Een belangrijk element van hybrideveredeling is namelijk het fixeren van gewenste eigenschappen van de twee ouderlijnen door inteelt.'

De onderzoeker legt uit dat in de loop van de evolutie veel planten inteelt hebben voorkomen door te zorgen dat ze zichzelf niet konden bevruchten, oftewel door zelfincompatibel te worden. Dit geldt ook voor diploïde aardappelen 'Dat kunnen wij vanaf nu ondervangen met dit Sli-gen', meldt Visser.


Dankzij genetische analyse

De mogelijkheid van zelfcompatibiliteit in diploïde aardappelen als zodanig en ook de locatie op het betreffende chromosoom waren al langer bekend. Maar vooralsnog was het gen dat voor deze eigenschap codeerde, onbekend en was het nog niet geïsoleerd en gekarakteriseerd, aldus Visser. 'Dankzij genetische analyse is ons dat nu gelukt. Met het Sli-gen hebben we de sleutel in handen voor snelle en effectieve veredeling van nieuwe diploïde aardappelen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer