Hybridetarwe blijkt rendabel in onderzoek

Op proefvelden van SPNA realiseert hybridetarwe ten opzichte van klassieke tarwe een meeropbrengst van gemiddeld 838 kilo per hectare. Dat is bij de huidige prijsvorming ruim voldoende om de hogere kosten voor het hybride zaaizaad te compenseren.

Hybridetarwe+blijkt+rendabel+in+onderzoek
© Haijo Dodde

In demo-onderzoek op SPNA-proefbedrijf Ebelsheerd is de opbrengst van het hybrideras Hypocamp vastgesteld op bijna 12,5 ton per hectare. De in totaal 26 klassieke tarwerassen op hetzelfde proefveld produceerden gemiddeld ruim 11,6 ton per hectare. Bij de hybridetarwe is 75 kilo zaaizaad gebruikt waarvoor de kosten uitkomen op 200 euro per hectare. Het zaaizaad (180 kilo per hectare) voor de standaard tarwe is de helft goedkoper.

Zaadbedrijf Saaten Union dat het ras Hypocamp veredelt en op de markt brengt, berekent dat bij een tarweprijs van 180 euro per ton ongeveer 555 kilo meeropbrengst per hectare nodig is om de meerkosten van het zaaizaad terug te verdienen. Uitgaande van de producties bij SPNA en de gestelde tarweprijs scoort hybridetarwe een plus op het saldo van ongeveer 50 euro per hectare.


Positieve praktijkervaringen

In een persbericht over de toenemende belangstelling voor hybridetarwe meldt Saaten Union dat de resultaten in het onderzoek bij SPNA overeenkomen met de resultaten van verschillende tarwedemo's in Nederland. Volgens areamanager René Boons van het zaadbedrijf onderschrijven ook de positieve ervaringen in de praktijk de meerwaarde van hybridetarwe.

'Zeker als de groeiomstandigheden niet optimaal zijn, profiteert hybridetarwe van een sterk en robuust wortelstelsel', vertelt Boons. Hij legt uit dat hybridetarwe minder zaaizaad nodig heeft omdat de planten beter uitstoelen. 'Het heeft als voordeel dat het wortelpakket zich beter kan ontwikkelen en meer bereik heeft om vocht en mineralen op te nemen. Het maakt de tarwe beter bestand tegen groeistress en structuurproblemen.'


Niet op de Nederlandse rassenlijst

Voor Nederlandse tarwetelers heeft Saaten Union onder meer de hybriderassen Hypocamp en Hyking beschikbaar. Deze zijn nog niet opgenomen op de Nederlandse rassenlijst en draaien ook niet mee in het reguliere rassenonderzoek. Dat komt volgens Boons doordat de Nederlandse tarwesector nog niet is ingericht op hybriderassen.

'Daarvoor moet het klassieke systeem van zaaizaadvermeerdering worden doorbroken. Ook zijn telers nog terughoudend vanwege de hoge zaaizaadkosten. Wij proberen onze hybriderassen onder de aandacht te brengen via rassendemo's en onafhankelijk onderzoek, zoals bij het SPNA', verklaart Boons.


Hybridetarwe ingeburgerd in Frankrijk en Hongarije

Met name in landen als Frankrijk en Hongarije is hybridetarwe al wat meer ingeburgerd, schrijft Saaten Union. Ook in landen als Duitsland, Tsjechië, Italië en Slowakije staat deze ontwikkeling volop in de belangstelling. Verder is, in tegenstelling tot Nederland, in België een ras als Hypocamp al wel opgenomen op de rassenlijst.

'Het aandeel hybridetarwe is in Europa nog steeds heel bescheiden', erkent Boons. 'In Frankrijk schatten we, op het totale tarweareaal, het aandeel hybriderassen op zo'n 1,5 procent. Franse graantelers zijn vooral geneigd de hybridetarwe preventief te zaaien op lastige percelen waar ze bijvoorbeeld vanwege de structuur problemen in de teelt verwachten.'


Hybridetarwe ontstaat door een kruising van twee inteeltlijnen. Het kruisingsproduct is zeer homogeen en zorgt bovendien voor een zogeheten heterosiseffect, voor een krachtig en robuust gewas.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer