BASF+komt+in+2025+met+een+hybridetarwe
Nieuws
© Haijo Dodde

BASF komt in 2025 met een hybridetarwe

Met de veredeling van hybriderassen voor de teelt van wintertarwe wil BASF een bijdrage leveren aan de verdere verduurzaming van de landbouw.

'Het eerste hybride tarweras verwachten in 2025 te kunnen introduceren', vertelde Livio Tedeschi, manager Agricultural Solutions bij BASF vorige week tijdens een internationale persbijeenkomst in Nunhem. 'Wij gaan ervan uit dat we met hybriderassen de tarweproductie met 2 tot 3 ton per hectare kunnen verhogen en richten ons op een gemiddelde productieniveau van 12 tot 13 ton per hectare voor de Europese Unie.'

Tedeschi is zich ervan bewust dat eerdere pogingen om de hybrideveredeling in tarwe van de grond te krijgen nooit echt succesvol zijn geweest. 'Maar wij zijn overtuigd dat we op het goede spoor zitten en dat we de meerwaarde van hybriden in andere gewassen ook kunnen realiseren voor tarwe. Onze veredelaars zijn nu druk bezig om de juiste ouderlijnen te ontwikkelen.'

Hogere opbrengstcapaciteit

Voor telers geldt dat de extra kosten voor zaaizaad snel terugverdiend worden door de hogere opbrengstcapaciteit, stelt Tedeschi. 'Verder gaan we uit van minder teeltrisico's vanwege de constante opbrengsten en het gezonde gewas. Op het gebied van duurzame teelt heeft de hybridetarwe een toegevoegde waarde vanwege de hoge stikstof- en waterefficiëntie en de beperkte gevoeligheid voor droogte en stress.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer