LTO ziet rapport PBL als waarschuwing aan de politiek

LTO Nederland ziet het rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) over de stikstofaanpak vooral als een waarschuwing aan de politiek: als er onhaalbare normen worden gesteld, betekent dat het einde van een leefbaar platteland in grote delen van Nederland.

LTO+ziet+rapport+PBL+als+waarschuwing+aan+de+politiek
© Thierry Schut

LTO vindt het des te belangrijker dat de politiek kijkt naar voorstellen die wel draagvlak hebben, zoals het versnellingsplan Duurzaam Evenwicht. 'Voor het wegvagen van onze prachtige sector in complete gebieden zal geen enkel draagvlak zijn. Ik zie dit PBL-rapport als een waarschuwing voor de politiek: denk goed na over de doelen die je voor de verre toekomst stelt, want als je nu onhaalbare normen stelt, dan beëindig je daarmee alle land- en tuinbouw in grote delen van Nederland', zegt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak.

Het PBL-rapport, waarvoor zelf geen nieuwe metingen zijn gedaan, geeft aan dat de ecologische dataverzameling en -analyse beter moeten. Er moet verder worden gekeken dan alleen de kritische depositiewaarde, de hoeveelheid stikstof die volgens de modellen op een bepaald gebied mag neerslaan.


Verder kijken dan stikstof

'Het PBL merkt terecht op dat we voor natuurbescherming verder moeten kijken dan alleen stikstof', vervolgt Van der Tak. 'Ook andere factoren, zoals waterhuishouding, zijn van belang. Maar belangrijker vind ik nog: kijk ook naar de bescherming van ons platteland. Het cultuurlandschap, innovatie en ondernemerskracht, basisscholen en sportverenigingen, en dat allemaal gedragen door een sterke land- en tuinbouwsector. Nederland is meer dan stikstofnormen en habitattypes in Natura 2000-gebieden.'


De stapel wetenschappelijke rapporten over stikstof groeit bijna met de dag, constateert LTO Nederland. De organisatie vindt dat Nederland goed moet nadenken over gevolgen van langetermijnwetgeving, ook Europese. Politieke keuzes moeten worden gemaakt op basis van draagvlak in de maatschappij. Niemand wil kaalslag van de land- en tuinbouw of andere economische sectoren.


Oplossing voor stikstofproblematiek

De versnellingsaanpak Duurzaam Evenwicht, die wordt gedragen door ondernemers, bouwers, natuurorganisaties en boeren, biedt zowel een oplossing voor de stikstofproblematiek als draagvlak, vindt LTO. Van der Tak stelt dat het aanbod er niet voor niets ligt: duizenden boeren zitten in onzekerheid omdat ze buiten hun schuld geen vergunning hebben, de economie dreigt vast te lopen en de natuur staat onder druk.

'De politiek moet er nu voor zorgen dat boeren perspectief krijgen en deze aanpak, samen met ons, wordt uitgewerkt', vindt LTO. 'Voor deze aanpak is 15 miljard euro nodig en uitvoeringskracht bij de overheid, zodat PAS-melders en anderen zonder passende vergunning worden geholpen en de stikstofreductie op gang komt. Ons plan is er voor de formatietafel. Met een brede maatschappelijke vertegenwoordiging zorgen we er gezamenlijk voor dat Nederland met onze boeren een stap vooruit kan.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer