CBS: inkrimping veestapel kost miljarden en tienduizenden banen

Het fors inkrimpen van de veestapel in bepaalde gebieden kan de Nederlandse economie miljarden euro's en tienduizenden banen kosten, stelt Cor Pierik van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

CBS%3A+inkrimping+veestapel+kost+miljarden+en+tienduizenden+banen
© Johan Wissink

Vanwege het advies van het Centraal Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) liet De Telegraaf het CBS uitrekenen wat het belang van de landbouw voor de economie is. Volgens Pierik zijn de melkvee-, pluimvee-, en varkenshouderij gezamenlijk goed voor een gezamenlijke toegevoegde waarde van 10 miljard euro, waarbij het hele agrocomplex is meegerekend, zoals ook de veevoerindustrie, zuivelverwerkers, slachterijen en transportbedrijven.

De intensieve en grondgebonden veehouderij en alle bedrijven die daarvan afhankelijk zijn, zijn volgens het CBS samen goed voor 3,1 procent van de Nederlandse werkgelegenheid. 'Dat zijn ruim 300.000 banen', zegt Pierik in De Telegraaf.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer