Rooien tulpen door koude voorjaar gemiddeld negen dagen later

Het gemiddelde stadium G bij tulpen is dit jaar laat, constateert Delphy op basis van stadiumonderzoek. Door het koude voorjaar is het rooitijdstip gemiddeld negen dagen later.

Rooien+tulpen+door+koude+voorjaar+gemiddeld+negen+dagen+later
© F-action

Om de bollen tijdig de juiste temperatuursbehandeling te kunnen geven, is stadiumonderzoek nodig. Telers moeten op tijd het stadium laten bepalen, zodat ze weten hoe vlot de partij is en hoe groot de verschillen binnen de partij zijn.

Delphy Bloembollen heeft aan de hand van de bodemtemperaturen van dit voorjaar de gemiddelde stadium G-datum bepaald voor de Hollands geteelde tulpen. Het voorjaar van 2021 was bijna net zo koud als dat van 2013. Dit heeft tot gevolg dat 2021 een laat stadiumjaar is, gekeken naar het langjarig gemiddelde.


Dertien dagen later dan 2020

'We verwachten op basis van de voorlopige cijfers van de bodemtemperaturen van afgelopen voorjaar en het rooitijdstip dat ontwikkeling ongeveer negen dagen later is dan gemiddeld. Ten opzichte van 2020 is het stadium zelfs dertien dagen later', meldt Delphy.

Het stadium bij hyacint wordt minder beïnvloed door de bodemtemperaturen maar vooral door het rooitijdstip. Stadiumonderzoek in hyacint voorkomt dat er in de broeierij groene (stro)nagels optreden. Daarnaast kan Delphy bij muscari voor de pot- en snijteelt een advies geven over de koeldatum van een partij.


Stadiumonderzoek

Delphy onderzoekt voor telers het stadium van zowel tulpen als hyacinten. Om een goed beeld van het stadium te krijgen, moeten minimaal vijf bollen per monster worden aangeleverd. Aanleveren van monsters kan bij Delphy in Hillegom.

Voor tulpen geldt: stadiumonderzoek vanaf eind juli voor de vroege partijen en Franse bollen. Voor Nederlandse hyacinten geldt: stadiumonderzoek vanaf begin augustus, afhankelijk van de rooidatum. Voor hyacintenbollen geteeld in Frankrijk geldt: stadiumonderzoek vanaf de laatste week juli.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer