Milieuorganisaties eisen ruime spuitvrije zones in Westerveld

Het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied van gemeente Westerveld faalt bij de bescherming van milieu en mens. Dat vinden de organisaties Milieudefensie, Stichting Bollenboos en Meten=Weten. Ze hebben de Raad van State deze week gevraagd om het plan te vernietigen.

Milieuorganisaties+eisen+ruime+spuitvrije+zones+in+Westerveld
© Huisman Media

De kritiek van de organisaties richt zich vooral op de weigering van gemeente Westerveld om in het plan een regeling te treffen voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen bij de bollenteelt. Ze stellen dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen bij de bollenteelt minder beperkt wordt dan bij de agrarische voedselproductie. De milieuorganisaties pleiten voor een spuitvrije zone van 250 meter rond omliggende woningen en biologische teelten.

Die worden zo beter beschermd tegen overwaaiende spuitnevels van bestrijdingsmiddelen. Vooralsnog houdt de Raad van State een zone van 50 meter aan. En die kan zelfs worden verkleind als daar goede argumenten voor worden aangevoerd. Maar de milieuorganisaties wijzen op onderzoek van het RIVM waaruit zou blijken dat de spuitnevels een stuk verder terechtkomen dan 50 meter. Het RIVM pleit ook voor vervolgonderzoek.


Specifieke vergunningen

Maar gemeente Westerveld stelt dat een algemeen geldende afstand voor spuitzones niet goed in een bestemmingsplan kan worden geregeld. Vooralsnog moet dat gebeuren in specifieke vergunningen voor specifieke bedrijven. Dat zou ook blijken uit juridisch advies dat de gemeente heeft gevraagd.

De Raad van State oordeelt binnen enkele maanden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer