Schoon beginnen voor vitale teelt hyacinten

De teelt van hyacinten moet gezonder en de inzet van gewasbeschermingsmiddelen moet verminderen. De teeltcyclus kan deels in kassen plaatsvinden, blijkt uit ervaringen van een nieuw project. Schoon beginnen met weefselkweek vergroot de kans om aan het eind een schoon product te leveren.

Schoon+beginnen+voor+vitale+teelt+hyacinten
© Han Reindsen

Greenport Duin- en Bollenstreek hield op 13 april samen met KAVB en Wageningen University & Research (WUR) een webinar met als thema 'Naar een vitale teelt hyacint'. Een vitale teelt is nodig omdat de markt steeds vaker vraagt om gezonde, residuvrije bollen en bloemen. Tegelijk roept de maatschappij om een duurzame schone teelt.

In de hyacintenteelt spelen verschillende ziektes een belangrijke rol in de kwaliteit van de bollen. Door de lange groeicyclus van plantgoed naar leverbaar – drie tot vier jaar – is de kans op ziektes bij hyacinten groter dan bij andere bolgewassen. Mede door de gevoeligheid van het gewas is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen hoog. Maar het pakket aan toegestane middelen neemt af.


Expertise

Voorzitter Piet van der Poel van samenwerkingsverband Markglory is penvoerder van het project om de teelt van hyacinten vitaler te maken. Voor zo'n project is expertise nodig en die heeft hij. Markglory richt zich specifiek op de veredeling van nieuwe hyacintenrassen. Van der Poel kan kennis overdragen aan het project. 'Aan de voorkant nieuwe ontwikkelingen is een goede zaak om de teelt innovatiever te maken.'

In de kas heb je geen bodem, maar substraat

Wouter Groenink, bloembollenonderzoeker Wageningen University & Research

In de traditionele teelt van hyacinten hergebruiken telers een deel van de geproduceerde bollen. De kans bestaat daardoor dat ziekten worden meegenomen.

Weefselkweek kan door eenrichtingsverkeer in de toekomst zorgen voor alleen maar schone bollen in de teelt. Door de teelt in kassen of in cellen met ledverlichting is de teeltduur te verlengen, de druk op hyacintengrond te verminderen en zijn minder gewasbeschermingsmiddelen nodig.


Diverse specialisten

Wouter Groenink is als bloembollenonderzoeker bij de WUR betrokken bij het project. De universiteit houdt zich al lang bezig met onderzoek in de bloembollensector en beschikt over een breed team aan onderzoekers. 'We hebben diverse specialisten en dat is belangrijk bij de teelt van hyacinten in kassen. Ons glastuinbouwdeel kan ons veel leren over onder andere klimaat en substraat', zegt Groenink.

In de afgelopen anderhalf jaar zijn hyacinten in de kas in kisten geteeld en dat ging zonder problemen. In de kas meer groei realiseren dan buiten is voor meer rendement nog lastig, geeft Groenink toe.


Vocht en voeding

'In de kas heb je geen bodem, maar substraat. Voor meer groei moeten vocht en voeding beter zijn dan bij de teelt van hyacinten buiten. In de kas kun je met ziekten te maken krijgen die er buiten niet zijn. Met de kennis over de glastuinbouw kunnen we veel controleren.'


De dikte van de teeltlaag aan substraat kan dunner, blijkt uit de huidige ervaringen. Na overleg met de substraatleverancier is duurzamer houtvezel gebruikt. Samen zorgt dat voor een besparing en meer duurzaamheid. Tot nu toe is de teelt in kassen zonder chemische gewasbescherming gelukt. De inzet van biologische middelen was voldoende. 'De ervaringen tot nu toe zijn geen garantie voor de komende jaren', zegt Groenink.


Twee soorten bedrijven

Als dit project slaagt, kunnen twee soorten bedrijven ontstaan. Bedrijven met weefselkweek doen dit onder ledverlichting. Voor de afteelt van werkbollen gaat via normale vermeerdering en dat vraagt om andere bedrijven. Deze zouden de hyacinten buiten in een plastic slurf met substraat los van de ondergrond kunnen telen.

'Met zo'n gesloten systeem heb je geen lasten van bodemziekten', zegt Groenink. 'Het zou een mooi vervolg kunnen zijn. Deze goede optie zit niet in het project, maar we hebben het er wel over gehad.'


Transparanter werken

Rob van Haaster en Peter van Saase zijn als telers van hyacinten nauw betrokken bij het project. Ze vinden het project belangrijk. 'Je ziet veranderingen om je heen. We moeten transparanter werken en de inzet van het medicijnkastje voor de planten beperken. Daar komen we zelf als telers niet uit. Voor een duurzame en verantwoorde manier van telen hebben we hulp nodig van andere ketenpartijen', zegt Van Haaster.

Van Saase: 'Gezond zijn met eenrichtingsverkeer bij de teelt, daar gaat het om. We moeten daarmee een zo goed mogelijk resultaat zien te krijgen. De nieuwe teeltwijze is weerbarstig, net als de teelt buien. Tot nu toe levert het project nog geen meeropbrengst op ten opzichte van buiten. Dat de opbrengst nog niet hoger is, valt mij tegen. Ja ik weet het, het gaat nog maar om één teeltrondje.'


Areaal hyacinten blijft in Nederland redelijk stabiel

De hyacintenteelt maakt deel uit van de voor Nederland toonaangevende bloembollensector. Terwijl het areaal bloembollen en -knollen groeit naar ruim 27.000 hectare, blijft het areaal hyacinten redelijk stabiel met 1.300 à 1.400 hectare. Dit blijkt uit CBS-cijfers. De stabilisatie van het areaal hyacinten heeft onder andere te maken met het feit dat er maar beperkt beschikbare grond aanwezig is. Verder vraagt de hyacintenteelt om een ruime vruchtwisseling. Hyacinten worden voornamelijk geteeld op de duinzandgronden in het noordelijk zandgebied, de Bloembollenstreek en Kennemerland. De hyacintenteelt kenmerkt zich door een stabiel assortiment. Alle cultivars zijn afkomstig van één soort: Hyacinthus orientalis. Het assortiment wordt nog in grote mate bepaald door cultivars die lang geleden zijn geïntroduceerd. Het grootste deel is afkomstig van in de laatste vijftig jaar geïntroduceerde cultivars.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer