Jetta Klijnsma bemiddelt in slepende Drentse bollenruzie

Drents commissaris van de Koning Jetta Klijnsma gaat proberen de partijen bij elkaar te krijgen die al jaren overhoop liggen over de bollenteelt in de provincie. Actiegroepen als Bollenboos en Meten is Weten, maar ook een comité van bewoners van de Noord Lheederes in Dwingeloo worden door haar uitgenodigd voor een gesprek.

Jetta+Klijnsma+bemiddelt+in+slepende+Drentse+bollenruzie
© André Weima

Volgens gedeputeerde Henk Jumelet is een bemiddelaar nodig om een constructieve dialoog op gang te krijgen. Uit een eerder rapport bleek dat de verhoudingen tussen bollentelers, georganiseerde bewonersgroepen en gemeente Westerveld diepgaand zijn verstoord. In Westerveld worden de meeste Drentse bollen geteeld en sommige omwonenden zijn bang voor hun gezondheid. Via een Pilot Duurzame Bollenteelt Westerveld willen telers, gemeente, waterschap Drents Overijsselse Delta, ministerie van LNV en provincie Drenthe de teelt verder verduurzamen.

'De bollenteelt geeft al jaren reuring in Drenthe. Inmiddels is met de Pilot Duurzame Bollenteelt een eerste stap gezet. Maar de kwestie is hardnekkig', stelde Jumelet woensdag vast tijdens de Statencommissie Omgevingsbeleid. Dat juist de actievoerders niet werden betrokken bij de opzet van de pilot, zette alleen nog maar meer kwaad bloed. Bij de actievoerders zelf, maar vooral bij een deel van de Statenfracties. D66, PvdA, GroenLinks en Partij voor de Dieren vroegen om het alsnog toevoegen van de actievoerders aan de pilot.


Voorzichtig positief

Het Statenoverleg met onder andere een aantal actievoerders als inspreker, leverde op dat die worden betrokken bij verdere uitwerking van het proefproject. Woordvoerder Anry Kleine Deters van D66 reageerde voorzichtig positief. 'We zijn nog niet geheel tevreden. We gaan in overleg met de andere fracties hoe we nu verder gaan.'

Voorzitter Jaap Bond van telersvereniging KAVB juichte verbreding van het overleg over de pilot toe. 'Al framen de actiegroepen er op los en verdraaien ze de feiten.' Actievoerder Hans Verheul van Meten is Weten was nog niet overtuigd. Hij zei op voorhand weinig te zien in overleg met een compromis als resultaat. 'Dit initiatief leidt nergens toe.'


Bollenstop

Het pleidooi van diverse Statenleden voor ruimtelijk provinciaal ingrijpen in de Drentse bollenteelt, in de vorm van spuitvrije zones of zelfs een bollenstop, leverde een resolute afwijzing op van verantwoordelijk gedeputeerde Henk Brink. 'Dat is alleen mogelijk via de Wet milieubeheer in winningsgebieden voor drinkwater, zoals langs de Drentsche Aa. Telers worden daar ook voor gecompenseerd.'

Het beperken van de bollenteelt kan niet in overige delen van de provincie, benadrukte Brink. De Wet op de ruimtelijke ordening biedt daar volgens hem geen mogelijkheden toe. 'Het betreft bestaand gebruik van landbouwgrond en de telers voldoen aan alle wettelijke eisen voor het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer