Ruime steun voor voorstel kwekersrecht in EU

In de landbouwcommissie van het Europees Parlement is grote steun voor het rapport van de Nederlandse Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) over kwekersrecht. Het doel is om de ontwikkeling van nieuwe varianten tulpen, narcissen en andere bloembollen een impuls te geven.

Ruime+steun+voor+voorstel+kwekersrecht+in+EU
© John Oud

Een belangrijk voorstel in het rapport is om het kwekersrecht op bloembollen en enkele andere gewassen te verlengen met vijf jaar. 'Een langere termijn voor het kwekersrecht is belangrijk voor de Nederlandse ontwikkelaars van soorten die lastig te kweken zijn', zegt Ruissen hierover. 'Die zijn zo langer beschermd. Dat is een impuls voor onderzoek en ontwikkeling.' Het kwekersrecht erkent de inspanning van plantenveredelaars, terwijl het uitgangsmateriaal ook beschikbaar blijft voor verdere veredeling.

Het rapport werd vrijdagmiddag in de landbouwcommissie besproken en kreeg steun van de overgrote meerderheid van de commissie. Ruissen verwacht daardoor dat het voltallige Europees Parlement er daardoor ook mee zal instemmen. Dat gebeurt naar verwachting nog voor de zomervakantie.


Belangrijk exportproduct

De SGP-Europarlementariër vindt goed nieuws voor Nederland. 'Bloembollen zijn een belangrijk exportproduct van Nederland. Ons land huisvest ook toonaangevende bedrijven die de planten veredelen, nieuwe eigenschappen ontwikkelen.'


Ruissen is afgestudeerd in landbouwplantenteelt aan de universiteit van Wageningen. In het Europees Parlement is hij lid van de commissie voor Landbouw. Hij is in het parlement onderhandelaar voor het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) van de Europese Unie dat in 2023 ingaat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer