Toekomstige koeientuin Heukelom wint Agrofoodpluim

De plannen van familie Esch voor een koeientuin in Heukelom zijn beloond met de Agrofoodpluim van provincie Noord-Brabant.

Toekomstige+koeientuin+Heukelom+wint+Agrofoodpluim
© Provincie Noord-Brabant

De koeientuin is een open stal met planten en bomen, veel daglicht en ruimte. De vloer, die gemaakt is van speciale matten, is zacht en comfortabel, net als weidegrond. Dierenwelzijn staat voorop bij de koeientuin. 'Wij beschouwen de koe als een medewerker: maak je die blij, dan is dat goed voor je omzet,' licht Jan van Esch toe.

Oudste zoon Arjan runt de melkveehouderij. Zijn ouders richten zich op de kinderopvang die ernaast staat. Vader en zoon van Esch maken samen de plannen voor de koeientuin en zijn ambitieus. 'Wij willen een stapje verder gaan en kijken hoe we minder ammoniak uitstoten en meer verdienen met mest.'

Nieuwe inkomsten

De vloermatten zorgen ervoor dat urine en vaste mest niet samenkomen en als twee losse producten worden afgevoerd. Voor de ondernemer is dit een potentiële bron van nieuwe inkomsten. 'De vaste mest en urine biedt een mogelijk alternatief voor kunstmest in de tuinbouw,' vertelt een bevlogen Jan van Esch. 'Daarvoor moet je wel beginnen bij de sluitende kringlopen op het agrarische bedrijf.'

'Wij beschouwen de koe als een medewerker'

'Mensen die hier elke dag langsfietsen of op bezoek zijn, willen we betrekken bij het boerenleven,' vult zoon Arjen aan. 'Veel mensen weten niet wat er speelt op het boerenerf. Door ze straks een drankje op het terras naast de stal te bieden of bij de koeien en kalfjes te laten kijken, willen we meer bewustzijn creëren voor het agrarische leven.'

Dierenwelzijn

De ondernemers ontvangen de Agrofoodpluim voor een nog niet uitgevoerd plan. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings: 'Jan en Arjan zijn een inspiratiebron voor andere ondernemers en de samenleving. Door vol te gaan voor vernieuwing en de samenleving te laten zien hoe zij inzetten op dierenwelzijn, een sluitende keten en een bedrijf wat past in de omgeving, laten ze zien dat de moderne veehouder een toekomst heeft die bij Brabant past'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer