Agrofoodpluim voor boeren met zorg voor bodem en vogels

Jacco Wink en Josien Boll van boerderij De Hoeve in Wijk en Aalburg ontvangen de Agrofoodpluim van provincie Noord-Brabant. Volgens gedeputeerde Elies Lemkes-Straver combineren zij melkveehouderij en akkerbouw op zo'n innovatieve wijze dat ze kringlopen maximaal sluiten. Bovendien doen zij dit met oog voor de natuur en liefde voor de bodem.

Agrofoodpluim+voor+boeren+met+zorg+voor+bodem+en+vogels
© Ida Hylkema

'Op De Hoeve worden bewuste keuzes gemaakt met veel liefde en respect voor natuur en bodem. Waar bovendien goede verdienmodellen onder liggen', zegt gedeputeerde Lemkes-Straver. 'Dat kost inspanningen, maar de ondernemers zijn zich er erg van bewust dat dit hen, maar ook Brabant, op de lange termijn juist iets oplevert.'


Jacco Wink en Josien Boll van De Hoeve ontvangen de Agrofoodpluim van provincie Noord-Brabant,
Jacco Wink en Josien Boll van De Hoeve ontvangen de Agrofoodpluim van provincie Noord-Brabant, © Provincie Noord-Brabant

De Hoeve gebruikt zo min mogelijk kunst- en drijfmest. Het bedrijf heeft grasland dat bijdraagt aan een goede bodemkwaliteit en een ruim bouwplan. Dat betekent dat er ruimte is voor vruchtwisseling. Op de 126 hectare grasland worden gemiddeld 1,8 melkkoeien per hectare gehouden. 'We hoeven niet per se een maximale melkproductie, want zo weinig mogelijk krachtvoer is gewoon een principekwestie', licht Jacco Wink toe. 'Op andere terreinen halen we dan juist wel veel winst, zoals slimme techniek en automatisering.'


Circulair concept

De Hoeve werkt volgens een circulair concept: vrijwel alle mest van de melkkoeien wordt hergebruikt binnen het eigen bedrijf. Het grootste deel wordt ingezet om de grond en de gewassen te laten gedijen. Dat geldt ook voor de urine. Daarvoor ontwikkelt Wink op dit moment de mineralenverwaardingsmachine.

We hoeven niet per se een maximale melkproductie

Jacco Wink, melkveehouder en akkerbouwer

Dit systeem haalt de mineralen uit de urine van koeien, die vervolgens worden gebruikt om de bodem te voeden door middel van precisielandbouw. Het mineraalvrije deel wordt gebruikt om de vloeren in de stal te sproeien en de melkmachines schoon te spuiten.

Volgens Wink en Boll draait alles om de bodem. En dus stopten ze al vijftien jaar geleden met het ploegen van percelen. Daarmee houden ze de organische stof in de bovenlaag van de bodem, zodat die het water beter vasthoudt. Bij het ploegen raakten ze elke keer de helft van die organische stof kwijt. Het alternatief is het letterlijk oplichten van de grond. De bovenlaag blijft en er komt extra lucht in de grond.


Vogelbescherming

De Hoeve doet aan actieve vogel- en nestbescherming, waarvoor hun medewerkers speciaal worden opgeleid. Ook in de erfbeplanting is rekening gehouden met vogels. Daarnaast heeft De Hoeve 11 hectare uitgesteld-maaienpercelen. Dat houdt in dat er wordt gemaaid met oog voor broedende vogels en hun kuikens. Het resultaat hiervan is een veelheid aan weidevogels, maar ook uilen, spechten en patrijzen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer