Wormen+en+schimmels+voeden+planten+kwekerij+Kapteijns
Nieuws
© provincie Noord-Brabant

Wormen en schimmels voeden planten kwekerij Kapteijns

Plantenkwekerij Kapteijns uit Den Bosch wint hij deze maand de Agrofoodpluim van provincie Noord-Brabant. Die krijgt het bedrijf omdat het zo min mogelijk kunstmest gebruikt. Dat kan volgens eigenaar Piet-Hein Kapteijns omdat wormen en schimmels het werk doen.

'Wist je dat een aardbeiplantje in jouw tuin waarschijnlijk al jaren groeide bij de kweker? En dat een Nederlandse prei witter is dan een Engelse?' Vol enthousiasme vertelt kweker Piet-Hein Kapteijns over het specialisme van zijn familiebedrijf: De opkweek van prei, aardbei- en Astilbeplanten.

Het plantmateriaal van Kapteijns groeit na levering uit tot volwaardige prei en aardbeien bij klanten in heel Europa. De aardbeiplant bijvoorbeeld, groeit van stekje tot eenjarige plant en gaat in de winter in 'rust' bij -1,5 graad in de koelcel. Vervolgens groeit hij dan nog een seizoen in de volle grond om zich dan bij de volgende teler tot volwaardige plant te ontwikkelen. Na vier jaar plukt de teler óf consument er uiteindelijk de aardbeien van.

Zonder kunstmest

Kapteijns is een van de bedrijven in Nederland die plantmateriaal levert. In de kas doen zij dat al tien jaar zonder kunstmest. Buiten in de vollegrond is het kunstmestgebruik in vijf jaar tijd tot een derde teruggebracht en werkt Kapteijns zoveel mogelijk aan herstel en behoud van het natuurlijke bodemleven.

Door minder te ploegen wordt het bodemleven bijvoorbeeld niet stukgemaakt. Tevens zorgt natuurcompost voor een betere bodemstructuur en meer humus in de bodem. Deze compost bestaat uit snoeiafval van gemeenten en particulieren, bermmaaisel of zelfs druivenmost. Uitermate circulair.

Speciale schimmels

Ook voegt Kapteijns speciale schimmels aan de bodem toe: Mycorrhiza. 'Die zijn door intensieve grondbewerking nagenoeg verdwenen. Normaal leven deze schimmels van nature in de bodem: je vindt ze nog bij heggen en in bossen.' De schimmel zorgt ervoor dat voedingsstoffen uit de bodem bij de plant terechtkomen, in ruil voor suikers die de plantwortels afscheiden.

Zo krijgt de plant stevige wortels en blijft de bodem vruchtbaar. Ook worden insecten en ziektes al bij de bron bestreden door innovatieve methoden toe te passen zoals een warmtebehandeling, 'CATT'. Een op afstand bestuurbare robot met UV-lampen bestrijdt op een natuurlijke manier schimmels op de planten.

Groenbemesters

De teeltgewassen wisselt Kapteijns af met groenbemesters. Hij zaait Afrikaantjes of bijvoorbeeld Japanse haver. Afrikaantjes jagen schadelijke aaltjes uit de bodem en trekken veel bijen en hommels aan. Daarnaast maken ze de bodem klaar voor het volgend gewas.

Om de juiste kwaliteit te leveren, moet er aan veel regels worden voldaan. Kapteijns: 'Er zijn veel Europese en Nederlandse wetten voor bemesting- en gewasbeschermingsmiddelengebruik en soms extra eisen van de retail of klanten in het buitenland. Dat kan tegenstrijdig zijn en maakt ons werk soms lastig.'

Sommige gewasbeschermingsmiddelen zijn in Nederland verboden, maar in Frankrijk bijvoorbeeld niet. Zelf kiest Kapteijns ervoor zo min mogelijk chemische middelen te gebruiken.

Meerwaarde

Kapteijns levert een bijdrage aan gezonde en hoogkwalitatieve voeding, maar ook aan de kennis over het bodemleven. 'Maar we weten nog maar weinig van de bodembiologie', stelt Kapteijns, 'dus daar is nog veel te winnen.' Deze manier van werken, brengt volgens gedeputeerde Anne-Marie Spierings zowel economisch als ecologisch meerwaarde voor provincie Noord-Brabant.

Daarom verdiend Kapteijns volgens Spierings de Agrofoodpluim. 'We vinden het belangrijk dat onze landbouwsector succesvol is en gezonde, hoogkwalitatieve producten kan blijven voortbrengen. En tegelijkertijd willen we zuinig zijn op onze natuur, ons water en ons mooie landschap. Kapteijns laat zien hoe tuinbouw en natuur het beste in elkaar naar boven kunnen halen. Dat gaat stap voor stap. Door die kennis te delen, kunnen ondernemers in de hele keten van elkaar leren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer