Oorzaak veel stalbranden niet te achterhalen

Van bijna de helft van de 54 stalbranden die vorig jaar in Nederland plaatsvonden, was door de brandschade de oorzaak niet meer te achterhalen. Dat stelt het Verbond van Verzekeraars dat voor het eerst een risicomonitor over stalbranden opstelde.

Oorzaak+veel+stalbranden+niet+te+achterhalen
© Pixabay

Van de 29 gevallen waar wel een oorzaak te vinden was, waren werkzaamheden (elf keer) of het elektrische systeem (negen keer) in de stal de bron van de brand. Ook blikseminslag (drie keer), broei (drie keer) en kachels (twee keer) en werktuigen (een keer) zijn als oorzaak aangewezen.


In samenwerking met onder meer Brandweer Nederland en Stichting Salvage, maar ook met de overheid en LTO Nederland, streeft het verbond naar een daling van het aantal stalbranden. Samen met de ministeries van LNV en BZK hebben het verbond, LTO Nederland, Brandweer Nederland en de Dierenbescherming daarvoor Actieplan Brandveilige Veestallen 2018-2022 opgesteld.
Verminderen

De Onderzoeksraad voor Veiligheid kwam eerder dit jaar met een rapport over stalbranden. Een van de aanbevelingen daaruit was betere inzichten over stalbranden te krijgen. Daardoor kan er actief gewerkt worden om de branden en de gevolgen daarvan te verminderen. Daar moet de risicomonitor bij helpen.


De overlevingskans van de dieren heeft onder meer te maken met hoe de stallen zijn gebouwd en wat er nog gedaan kan worden als er brand uitbreekt, stelt het Verbond van Verzekeraars. Dat wil daarom ook andere factoren, zoals bouwmaterialen en hoe snel er geblust werd, meenemen in toekomstige rapportages.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer