Nijsen wil reststromen horeca in veevoer

Diervoederproducent Nijsen Company in het Limburgse Veulen wil reststromen uit de horeca en retail veilig en verantwoord inzetten als diervoer. De organisatie weet dat de politiek en de keten hier huiverig voor zijn. In landen als de Verenigde Staten, China en Japan wordt hier wel gebruik van gemaakt.

Nijsen+wil+reststromen+horeca+in+veevoer
© Pixabay

Karel van der Velden, business development manager bij diervoederproducent Nijsen Company, zegt dat het bij deze reststromen gaat om complexe samenstelde stromen, waarin dierlijke bijproducten kunnen voorkomen. Om die reden is het gebruik hiervan sinds de uitbraak van de prionziekte BSE eind vorige eeuw niet meer toegestaan. 'Die reststromen verdwijnen nu volledig uit ons voedselproductiesysteem, terwijl ze met de juiste kennis, handelingen en middelen via diervoeders juist behouden kunnen blijven in de voedselkringloop.'

Volgens Van der Velden wordt op die manier in ons land jaarlijks zo'n 2 miljard kilo voedsel verspild. Zonde en onnodig, vindt hij. 'Ook die rest- en zijstromen kunnen prima veilig en verantwoord worden gebruikt in varkens- en kippenvoer.'

Van der Velden ziet dat in landen als Amerika, China en Japan die organische reststromen al jaren succesvol worden ingezet voor de productie van diervoeders. 'Met dit ecofood ga je voedselverspilling tegen, je vermindert de CO2-uitstoot en je hebt minder grond nodig voor het verbouwen van grondstoffen voor diervoeders, zoals voedergranen. Daarvan moeten we ook in Nederland en Europa gaan profiteren. Nijsen is daarom in de publiek-private samenwerking 'Renew' gestapt. We willen aantonen dat ecofeedtoepassingen ook hier prima mogelijk zijn.'


Voedselverspilling

Het project 'Renew' staat voor 'Rest- en zijstromen voor Eco-feedtoepassingen voor Nederland met aandacht voor circulaire voedselsysteemontwerpen en waardering door consumenten'. Een ketenbreed consortium van bedrijven en organisaties is een onderzoek gestart naar het gebruik van samengestelde reststromen uit foodservice en retail als grondstof voor diervoeders om zo voedselverspilling tegen te gaan.

Van der Velden: 'Wat is er nodig in economisch opzicht en met aandacht voor het milieu, klimaat en dierenwelzijn om reststromen geschikt te maken voor diervoeders? Dat gaan we tijdens 'Renew' onderzoeken. Maar ook: wat is er nodig om ecofeedtoepassingen geaccepteerd te krijgen door consumenten en ketenpartijen? Als je mensen vraagt of ze zalm willen eten die is gevoed met insecten, vindt niemand dat een probleem. Als je vervolgens vertelt dat die insecten mest en voedsel met dierlijke resten hebben gegeten, ontstaat er weerstand. Die weerstand willen wij weghalen.'

Nijsen produceert al jaren diervoeders gemaakt van restproducten uit de levensmiddelenindustrie, zoals deeg, koek, snoep en sauzen. Als het aan het Limburgse bedrijf ligt, komen daar snel ook de reststromen uit de horeca en detailhandel bij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer