NAK start controle phytophthora-haarden en aardappelopslag

De NAK start vanaf 1 juli met de controle van phytophthora-haarden en aardappelopslagplanten.

NAK+start+controle+phytophthora%2Dhaarden+en+aardappelopslag
© NAK

Deze controle vindt plaats omdat dit gevaarlijke verspreidingsbronnen van phytophthora kunnen zijn en aardappelopslagplanten voor vermeerdering kunnen zorgen van het schadelijke aardappelcystenaaltje.

De NAK voert deze controle uit in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Wanneer phytophthora-haarden of aardappelopslagplanten onvoldoende worden bestreden, kan een waarschuwing worden gegeven of een last onder dwangsom worden opgelegd van 500 euro per dag.


Aardappelafvalhopen

Vanaf 15 april is de NAK begonnen met het controleren van aardappelafvalhopen. Deze zijn vooral in het begin van het seizoen een belangrijke potentiële besmettingsbron voor de verspreiding van phytophthora. Daarom zijn telers vanaf 15 april verplicht aardappelafvalhopen af te dekken.


In opdracht van de NVWA voert de NAK controles uit op het juist afdekken van afvalhopen. Vorig jaar zijn ruim achthonderd controles uitgevoerd. In ruim 15 procent van de gevallen waren de afvalhopen niet of onvoldoende afgedekt. Wanneer een teler in overtreding is, kan een dwangsom van 500 euro per dag worden opgelegd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer