NAK begint met controle bestrijding wilde haver

De maand juli komt eraan en dan is het voor telers belangrijk om wilde haver op percelen op tijd te bestrijden. De keuringsdienst NAK voert in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controles uit op de aanwezigheid van wilde haver om de verspreiding en vermeerdering te voorkomen.

NAK+begint+met+controle+bestrijding+wilde+haver
© NAK

Telers moeten ervoor zorgen dat de bestrijding of verwijdering correct wordt uitgevoerd om verdere schade en uitzaaien te voorkomen. 'Gezien de ontwikkeling van de graanpercelen zal de wilde haver niet achterblijven. Let daarom goed op het voorkomen van wilde haverplanten', meldt de NAK.

Ondernemers zijn verplicht wilde haverplanten te verwijderen en vernietigen voordat het zaad begint uit te vallen. Voor 1 juli 2020 in de provincies Utrecht, Zuid-Holland, Gelderland, Noord-Brabant, Zeeland en Limburg en voor 15 juli 2020 in Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel en Noord-Holland.

Bij het aantreffen van wilde haver op een perceel wordt eerst een waarschuwing gegeven. Blijkt na hercontrole geen verwijdering te hebben plaatsgevonden, dan stelt de NAK een rapport van bevindingen op die wordt overgedragen aan de NVWA. De NVWA kan dan een last onder dwangsom opleggen om naleving van de regelgeving af te dwingen. De hoogte van de dwangsom bedraagt 500 euro per dag.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer