NAK teleurgesteld over rechterlijke uitspraak pootgoedfraude

De Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) vindt de uitspraak in de beroepsprocedure over de pootgoedfraude teleurstellend. De keuringsdienst mocht niet besluiten tot het opschorten van de keuring voor drie jaar.

NAK+teleurgesteld+over+rechterlijke+uitspraak+pootgoedfraude
© NAK

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelde dinsdag dat er sprake is van bewezen grootschalige en herhaalde fraude door de betrokken personen. Die werd gepleegd bij het afleveren van ongecertificeerd pootgoed met valse NAK-certificaten.

De keuringsdienst mocht vervolgens volgens het CBb niet besluiten tot opschorting van de keuring bij de fraudeplegers. De rechter is van oordeel dat de wet hierin niet voorziet en dat de toelichting op de wet en de ontstaansgeschiedenis hier niets aan kan veranderen.


De NAK is het niet eens met dit oordeel, maar er is geen beroep mogelijk. 'We hebben daarom geen andere keuze dan ons hierbij neer te leggen, hoe frustrerend dat ook is. Het ministerie van LNV was al van plan om de Zaaizaad- en plantgoedwet te evalueren. Deze uitspraak onderstreept eens te meer de dringende noodzaak om op korte termijn de bevoegdheden van de NAK te versterken', meldt de keuringsdienst. Ondanks deze tegenvaller blijft de NAK zich onverminderd inzetten om fraude in de sector aan te pakken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer