NAK+gaat+gele+bladluisvangbakken+vier+weken+eerder+plaatsen
Nieuws
© Eigen Foto

NAK gaat gele bladluisvangbakken vier weken eerder plaatsen

De keuringsdienst NAK gaat de gele vangbakken voor bladluizen dit jaar vanaf 1 mei plaatsen en aftappen. Dat is ruim vier weken eerder dan in voorgaande jaren.

'We hebben gemerkt dat er soms een vroege bladluisvlucht werd gemist. Dit bleek uit resultaten van een onderzoeksproject waarbij de vangbakken en zuigvallen de afgelopen jaren eerder zijn afgetapt. Daarnaast werd ook in telersvergaderingen het verzoek gedaan om eerder met de gele vangbakken te starten', meldt de NAK.

Door het eerder plaatsen van de veertig vangbakken, wordt er vanaf dit jaar niet meer afgeklopt. Dit heeft nu geen toegevoegde waarde meer. 'Ook kan nog worden opgemerkt dat de vangbakken een beter beeld geven van de landelijke bladluissituatie dan het afkloppen', aldus de keuringsdienst.


Nieuwe zuigvallen

Eind vorig jaar is de NAK gestart met de bestelling van nieuwe zuigvallen, omdat de oude aan vervanging toe waren. Dezelfde zuigvallen zijn besteld om de resultaten uit het verleden met die uit de toekomst goed met elkaar te kunnen vergelijken. Maar deze vallen zijn alleen door een bedrijf in Engeland te leveren. Begin dit jaar kreeg de NAK de mededeling dat ze vanwege de brexit en corona pas dit najaar kunnen worden geleverd.

Omdat de twee zuigvallen in Kollumerwaard en Colijnsplaat niet meer veilig waren, zijn deze enkele weken geleden afgebroken. De zuigval in Tollebeek is in betere staat en kan nog zeker een jaar dienstdoen. Dit betekent dat dit jaar alleen die in Tollebeek operationeel zal zijn.


Onbegrip en zorg

Met name deze laatste melding heeft in de laatste telersvergadering tot onbegrip en zorg geleid. De NAK vindt het ook jammer dat de levering van de zuigvallen op zich laat wachten en deze pas eind dit jaar gaat plaatsvinden. 'Maar dat betekent niet dat er dit jaar zonder deze twee zuigvallen geen betrouwbare bladluismonitoring kan worden uitgevoerd', stelt de keuringsdienst.

Uit een onderzoeksproject van de afgelopen twee jaar, waarbij verschillende vangstmethodes met elkaar zijn vergeleken, werden op vrijwel iedere locatie in de vangbakken meer virusoverbrengende bladluizen gevangen dan in de zuigvallen. Hieruit kan volgens de NAK worden geconcludeerd dat ook met de gele vangbakken een prima monitoring en waarschuwingssysteem kan plaatsvinden.

De aftap is meer gestandaardiseerd en de zuigvallen staan op vaste plaatsen, waardoor de bladluisvangsten jaarlijks met elkaar kunnen worden vergeleken. Daarom heeft de NAK besloten de zuigvallen te vervangen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  50 %
Meer weer