Bollenteler: 'Dat de tulpen 48 uur onder water stonden, was te voorkomen'

Akkerbouwer en bollenteler Richard Kramer (47) uit het Noord-Hollandse Burgerbrug vreest voor het voortbestaan van zijn bedrijf na het noodweer eind vorige week. 'Mijn tulpen stonden 48 uur lang onder water. Dat dit voorkomen had kunnen worden, is een hard gelag.'

Bollenteler%3A+%27Dat+de+tulpen+48+uur+onder+water+stonden%2C+was+te+voorkomen%27
© Richard Kramer

Hoeveel regen is er bij u gevallen?

'De stortregen van vrijdagavond zorgde ervoor dat in 2,5 tot 3 uur 100 millimeter viel. Na de bui ben ik meteen naar de landerijen gegaan. Het water stond zo hoog dat het nog geen nut had om te gaan pompen. Normaal gesproken duurt het een uur of acht voordat het water van het land is. Daarna kun je maatregelen nemen en is er geen of nauwelijks schade. Met die gedachte ben ik ook weer in huis gegaan.'Wat trof u zaterdagochtend aan?

'Zaterdag rond een uur of 5 stond het water 10 tot 15 centimeter hoger dan vrijdagavond. Daar schrok ik van. De waterhuishouding in de polder is zeven jaar geleden heringericht nadat we een paar keer eerder stortbuien hadden gehad.Sloten zijn verbreed, duikers vernieuwd.

'Boeren hebben hiervoor land moeten inleveren en snel moeten tekenen, omdat anders het waterschap geen subsidie kreeg. We hadden verwacht dat het water nu goed en snel kon worden afgevoerd. Dat is ons toen verzekerd door het waterschap.'

Mijn gewassen hebben drie keer onder water gestaan. Wij snapten er helemaal niets van hoe dat kon

Richard Kramer, akkerbouwer en bollenteler uit Burgerbrug

Waarom hebben uw tulpen zo lang onder water gestaan?

'Het grote gemaal in onze polder werkte niet volop vanwege de tegendruk van het hoge boezemwater. Pas na 22 uur kwam het hoogheemraadschap met een noodgemaal. Plus dat daarbij lang niet alle gemalen direct op volle kracht draaiden en sommige op storing stonden. De inlaten om te kunnen beregenen, moesten de boeren zelf sluiten. Dat was een hele zoektocht om die te vinden.

'Toen het water eindelijk zakte, liep het van een andere polder naar de onze. Mijn gewassen hebben daardoor drie keer onder water gestaan. Wij snapten er helemaal niets van hoe dat kon. We dachten dat er ergens een lek zat. Twee dagen later kwamen we erachter dat de kleppen van een polder opengaan bij een bepaalde waterstand. Dat dit allemaal automatisch gaat, is funest geweest. Het hoogheemraadschap had dit simpel kunnen voorkomen door aanwezig te zijn op de locatie. '
Hoe was de communicatie met het waterschap?

'Het hoogheemraadschap heeft hierin veel steken laten vallen. Wat ik vooral een grof schandaal vind, is dat het ging vergaderen over het aantal pompen. Ondertussen gingen onze bedrijven naar de kloten. Als het huis in brand staat, gaat de brandweer toch ook niet eerst overleggen?


'De vergadering woensdag van het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap over de aanpak van de wateroverlast vond ik trouwens ook schandalig. Er was volgens de heren weinig tot niets fout gegaan en ze hadden erg hun best gedaan.'


Kunt u een inschatting geven van de schade?

'De pootaardappelen, 6.5 van de 15 hectare, zijn slap geworden. Het is afwachten of daar nog wat van terechtkomt. Maar ik ben bang dat het gewas verloren is. Dat geldt zeker ook voor de 4 hectare tulpen. Die hebben het langst onder water gestaan. De kwaliteit gaat hard achteruit. CAV Agrotheek doet binnenkort onderzoek. Als de tulpen zijn verzopen, kost mij dat algauw 250.000 euro. De hoogsalderende gewassen zijn voor een groot deel verloren gegaan. Ik schat dat dit in totaal zo'n 70 procent is.'


Wateroverlast in de pootaardappelen bij Burgerbrug
Wateroverlast in de pootaardappelen bij Burgerbrug © Richard Kramer


Krijgt u een vergoeding voor de schade?

'We hebben geen bredeweersverzekering. Die voorwaarden zijn zo dichtgetimmerd en de premie is zo hoog. We kijken of we het hoogheemraadschap collectief aansprakelijk kunnen stellen. Maar zo'n proces duurt ook een hele tijd. Ondertussen stromen de rekeningen binnen. Dit vind ik geen bedrijfsrisico meer. Als de schade niet wordt gecompenseerd, moet ik financiering vragen bij de bank. Ik twijfel of ik dat moet doen. Ik wil mijn nek niet in een strop steken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer