NFO schat storm- en hagelschade op 5 miljoen euro

De hevige storm en hagel in de Betuwe hebben afgelopen weekend rond de 5 miljoen euro schade aangericht bij zeven fruittelers. Dat schat de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). Het bedrag valt hoger uit als boomgaarden moeten worden vervangen vanwege vervolgschade aan de bomen.

NFO+schat+storm%2D+en+hagelschade+op+5+miljoen+euro
© VidiPhoto

Zo'n 60 hectare appels en peren is 100 procent kapotgehageld. 1 hectare appels is omgewaaid en 15 hectare kersen en 2 hectare aardbeien zijn zwaar beschadigd doordat de overkapping het begaf na de valwind, geeft voorzitter Bert den Haan van de NFO-productgroep appel aan.

Het hout van de fruitbomen is ook beschadigd. 'Het is nog lastig om te zeggen of hier vervolgschade optreedt, zoals ziektes. Als dat wel het geval is, moeten boomgaarden worden vervangen', zegt Den Haan.


Twaalf schademeldingen

Bos Fruit Aardappelen Onderlinge verzekeringen, het vroegere OFH, heeft vier meldingen gekregen van telers met stormschade. Acht telers hebben bij de verzekeraar hagelschade gemeld. Woensdag gaan twee medewerkers op pad om de stormschade bij de fruitteeltbedrijven te taxeren.


Vlak voor de pluk van de appels en peren wordt de hagelschade getaxeerd, meldt schadecoördinator Pietjan Visser. Schade aan aardbeien en kersen keert de verzekeraar niet uit, omdat deze onder een overkapping worden geteeld.

Hoewel individuele appel- en perentelers soms enorme schade hebben, valt het aantal meldingen van stormschade reuze mee, vindt Visser. 'Gezien alle beelden van Leersum en omgeving zaten wij dit weekend met samengeknepen billen. We hadden een golf aan telefoontjes verwacht, maar die bleef uit. Het noodweer was heel plaatselijk. Wij zijn heel benieuwd wat de taxateurs morgen tegenkomen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  50 %
Meer weer