'Withete boeren' bespreken aanpak wateroverlast met hoogheemraad

Naar aanleiding van de wateroverlast overleggen boeren met hoogheemraad Siem Jan Schenk van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Ze spreken met hem over de aanpak van de wateroverlast na de hevige regenval afgelopen weekend in grote delen van Noord-Holland. 'Boeren zijn witheet', stelt LTO Noord-regiobestuurder Kees Stoop.

%27Withete+boeren%27+bespreken+aanpak+wateroverlast+met+hoogheemraad
© John Oud

In polder De Zijpe en rond Egmond viel afgelopen weekend op sommige plekken in korte tijd 200 millimeter. De agrarisch ondernemers zijn 'woest' op het hoogheemraadschap. Volgens hen duurde het veel te lang voordat het waterschap pompen inschakelde en waterbergingen openzette om het water weg te krijgen.

'Een wildwest', noemt regiobestuurder Stoop de situatie afgelopen weekend in Noord-Holland. 'Vrijdagavond om 18 uur gingen de gordijnen dicht. Sommige boeren hadden toen al 100 millimeter in de trechter. Meer dan vijftig boeren en loonwerkers hebben zelf de regie in handen genomen om te gaan pompen. Het duurde veel te lang voordat het hoogheemraadschap in actie kwam.'


Triest zaak

Een 'trieste' zaak, vindt Stoop. 'In het gebied zijn de afgelopen decennia waterbergingen gekomen. Het is de eerste keer dat zo'n systeem in werking kan treden en dan faalt het. Boeren zijn witheet.' Nog altijd zijn die aan het pompen om het overtollige water weg te krijgen.

Zo ook vollegrondsgroenteteler Bart Bak uit Castricum. De LTO Noord-afdelingsbestuurder was druk met de oogst van sla toen de regen losbarstte. 'Op sommige percelen gaat het zeer moeizaam om het water weg te krijgen. We hebben zaterdag ook geen sla kunnen snijden. De kwaliteit van het product gaat achteruit. Net voor de bui zag het er nog goed uit.'


Ook aardappelen en kool in het gebied hebben schade door de hevige regenval, verwacht Bak. 'Het hangt nu van de omstandigheden af hoe zich dat verder ontwikkelt. Als de grond goed uitzakt en daarna droogt, kan er weer lucht bij de wortels komen. Maar de gewassen hebben wel een dreun gehad. Ze worden er niet mooier op, maar het kan ook zo zijn dat de gewassen alsnog verzuipen. Dan hebben we helemaal niets.'


Smeken

Ook Bak is teleurgesteld in het handelen van het hoogheemraadschap. 'Niemand kan er iets aan doen dat er zoveel water valt. Maar dat we dan niet alle middelen maximaal kunnen inzetten om het water weg te krijgen, dan is dat heel zuur. We moesten het hoogheemraadschap smeken om de spullen los te krijgen. Dat mag in de toekomst niet weer gebeuren.'

Wateroverlast in de Zijpe gezien vanaf de Westfriesedijk
Wateroverlast in de Zijpe gezien vanaf de Westfriesedijk © John Oud

Het watersysteem is niet berekend op zo'n hoeveelheid water in zo'n korte tijd, reageert hoogheemraad Siem Jan Schenk van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. 'Daarvan moeten we ons goed vergewissen. Dat zagen we in 1994 en 1998 ook. Dat zorgde destijds ook voor grote overlast.'

HHNK gaat bekijken of er fouten gemaakt zijn, stelt hij. 'Onze mensen zijn het hele weekend in de weer geweest. Bij mijn weten zijn de wateropvangen opengezet. Maar ik hoor ook verhalen dat burgers een waterberging weer hebben dichtgezet omdat er een vogel zat te broeden.'


Infolijnen overbelast

De infolijnen van het waterschap waren overbelast, waardoor het niet meer mogelijk was om iedereen te woord te staan, reageert de hoogheemraad op klachten over onbereikbaarheid van het noodnummer. Of Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier nalatig is geweest, daar wil Schenk zich nog niet over uit laten. 'Daarvoor is het nog te vroeg. Ik wil eerst weten wat er gebeurd is. Wij gaan evalueren. Als daaruit blijkt dat wij tekort zijn gekomen, loop ik daar niet voor weg. Ook daarin moeten we onze verantwoordelijkheid nemen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer