Herstel sneeuwschade kassen komt op gang

Geleidelijk aan beginnen getroffen tuinders met het herstellen van de schade die de sneeuwstorm van vorige week aanrichtte. De eerste glazen zijn geplaatst. Ook is een doneeractie op touw gezet.

Herstel+sneeuwschade+kassen+komt+op+gang
© Lisa Schouten

Nu de dooiperiode achter de rug is, kunnen tuinders beginnen met het opruimen en herstellen van de schade. Ook taxateurs en experts van verzekeringsmaatschappij Interpolis kunnen verder met het landelijk inventariseren van de schade en het adviseren van de tuinders. In overleg met de taxateurs zijn enkele tuinders vorige week al gestart met het plaatsen van noodwanden.

'De prioriteit lag in de eerste week na de sneeuwstorm vooral op het beperken van gewasschade', meldt Annemarie van Dam van Interpolis. 'Veel kwekers zijn zelf al begonnen met de nodige reparaties.' Daarbij adviseert Interpolis om wel goed op persoonlijke veiligheid te letten.


Interpolis meldt dat er al herstelwerkzaamheden aan de gang zijn, maar ook dat het herstel voor de gehele tuinbouwsector nog lang gaat duren. 'Het aantal schadegevallen is fors en varieert van grote tot kleine complicaties. Deze week zijn er vanuit het hele land ruim 150 meldingen bij gekomen. Het zijn er nu al 400', stelt Van Dam. Interpolis is nog niet naar buiten gekomen met het totale schadebedrag.

Willie Waninge van Drenthe Flowers uit Klazienaveen is één van de getroffen kwekers. Door de sneeuwophoping zijn ruim driehonderd ruiten op zijn plantenkwekerij gesneuveld. Hij heeft de gebroken ruiten tijdelijk herstelt met dekkleden, folie en plexiglas. Naast gesneuvelde dakramen zijn ook een aantal tralies en goten doorgezakt. 'Het is de vraag of de constructie nog veilig is. Gelukkig kan ik daar binnenkort met de verzekering voor om tafel', verwacht Waninge.


Wachten op nieuw glas

De komende weken staan voor Waninge in het teken van reparatie. De eerste glazen zijn al gezet, maar de glaszetters hebben er meer dan een weektaak aan. 'Het glas wordt maar om de twee dagen geleverd omdat er niet genoeg op voorraad is. De glaszetters verwachten eind volgende week klaar te zijn, als alles mee zit', zegt Waninge.

Helaas moet een groot deel van de tuinders wachten tot er glaszetters beschikbaar zijn. Gezina Reitsma van Lexina Flowers uit Klazienaveen staat op de wachtlijst. 'Het is nog wachten op nieuwe ruiten. Daarnaast zijn er ook constructiebeschadigingen die verholpen moeten worden. Voorlopig houden we de warmte binnen met ramen van plexiglas en folie. Ook hebben we noodwanden geplaatst om de kas te versterken.'


Samen met haar man heeft Reitsma een hortensiakwekerij in de volle grond. Een deel van de hortensia's staat in een koude kas. Hier zijn de meeste ruiten gesneuveld. 'Mijn man en ik hebben de sneeuw zelf van het dak moeten schuiven, omdat er niet gestookt kan worden in de kas.'


Niet alles verzekerd

Veel kwekers in het tuinbouwgebied rondom Emmen zijn getroffen door de sneeuwstorm. Het probleem is dat veel van hen niet verzekerd zijn voor dit soort incidenten, waardoor ze nu met grote financiële schade zitten. 'Verzekeren kost veel geld vanwege de hoge premie en dat kan voor veel kwekers niet uit', vertelt Reitsma in onderstaande interview met Nieuweoogst.tv. Ze ziet de verslagenheid onder de ondernemers. 'Het is al een moeilijk jaar door corona en de weggevallen buitenlandse export. Daar doet deze sneeuwstorm nog een schepje bovenop.'Samen met Stichting Promotie Tuinbouw Emmen en andere tuinders is Reitsma een inzamelingsactie begonnen voor de glastuinders in Klazienaveen en Erica. Met deze doneeractie wil ze de tuinders een hart onder de riem steken. Stichting Promotie Tuinbouw Emmen stelt de bankrekening open voor donaties. Via haar Facebook- en Instagrampagina probeert Reitsma zo veel mogelijk mensen te bereiken. 'Ik heb geen streefbedrag, maar alle beetjes helpen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  60 %
Meer weer