Ongenoegen+over+%27ongelijk%27+stikstofbeleid+Vlaanderen
Nieuws
© Jos Thelosen

Ongenoegen over 'ongelijk' stikstofbeleid Vlaanderen

De regionale regering van Vlaanderen heeft een strengere tijdelijke stikstofwet aangenomen. Daarmee kunnen agrarisch ondernemers alleen nog bouwvergunningen krijgen als ze kunnen aantonen dat de natuur er niet door wordt aangetast. Die strengere norm voor stikstof heeft 'niet onmiddellijk een impact op de veestapel' zegt landbouwminister Hilde Crevits (CD&V).

De nieuwe richtlijn was nodig nadat een rechtbankuitspraak eerder dit jaar, net als in Nederland, alle nieuwe vergunningverlening ter discussie stelde. Voordien gold in Vlaanderen een toelaatbare drempel van maximaal 5 procent stikstoftoename.

Deze tijdelijke maatregel is nodig om een einde te maken aan de (juridische) onzekerheid, niet alleen voor de landbouw en veeteelt, maar ook voor grote industriële bouwprojecten. Voor de sectoren Transport en Bedrijven is voor sommige gevallen een soort 'elderscompenserenregeling' opgenomen, maar die geldt nadrukkelijk niet voor de agrarische sector.


Lagere drempels

De nieuwe drempels zijn veel lager: voor ammoniakuitstoot (veeteelt en mestverwerking) bedraagt de drempel 0 procent. Voor stikstofoxiden (industrie en transport) bedraagt de drempel 1 procent. De Vlaamse regering verwacht dat '90 procent van de industriële projecten die nu op stapel staan', kan worden uitgevoerd.

Op het verschil tussen de drempels voor de landbouw (0 procent) en de industrie en transport (1 procent) is met ongenoegen gereageerd door de Vlaamse agrarische sector. 'Want een kilo stikstof is een kilo stikstof, of die nu van een stal of van een fabriek komt', stelt voorzitter Sonja De Becker van Boerenbond op de website van het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw. 'Benieuwd of een dergelijke benadering zal stand houden voor de rechter. En of deze instructie wel de beloofde rechtszekerheid biedt?'


Twee maten

Het Algemeen Boerensyndicaat denkt er net zo over. 'Onbegrijpelijk dat er met twee maten en gewichten wordt gewerkt', zegt voorzitter Hendrik Vandamme. 'Dit neigt naar een zware bevoordeling van de industrie in Vlaanderen. Blijkbaar weegt een industriële stikstofbron minder zwaar op de balans van de Vlaamse regering dan die uit landbouw.'

Eind dit jaar moet er een definitieve nieuwe stikstofwet zijn. 'De focus komt daarbij te liggen op modernisering van de stallen waarmee bijvoorbeeld voor varkens en pluimvee nog grote resultaten kunnen worden geboekt voor beperking van de uitstoot', aldus Crevits.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer