Veiling+bouwt+magazijn+tussen+twee+telersfamilies+in
Nieuws
© Twan Wiermans

Veiling bouwt magazijn tussen twee telersfamilies in

Het Vlaamse REO Veiling bouwt een magazijn tussen twee aangesloten tomatentelers in Roeselare. Het logistieke gebouw maakt rechtstreeks laden bij de producent mogelijk en verlengt zo de houdbaarheid van de tomaat.

In 2019 schreven twee Vlaamse telersfamilies zich in voor project 'Glastuinbouwzone Roeselare'. Dicht bij de REO veiling werd een braakliggend gebied van 20 hectare aangeduid als glastuinbouwzone. Doel hiervan was het clusteren van glastuinders en een synergie te verwezenlijken. Dit zou leiden tot verduurzaming. Zo is de locatie aangesloten op het warmtenet van afvalverwerker Mirom, waardoor de kassen restwarmte van de verbrandingsoven ontvangen, schrijft Vilt.be.

Een van de twee telersfamilies betreft de familie Galle die al jarenlang een goede locatie zocht voor bedrijfsuitbreiding van haar bedrijf Gabel, zodat zoon Tuur (22) het kon overnemen. Het andere bedrijf betreft zus en broer Sien en Zeger Coghe. Ook deze twintigers zochten een locatie voor het uitbreiden van hun bedrijf Tomco. Beide families startten in 2019 met de bouw van twee kassen van 10 hectare bedoeld voor tomatenteelt. Gabel heeft 5 hectare van de kas verlicht en 5 hectare onverlicht. Bij Tomco is de kas volledig verlicht.


Rechtstreeks bij de bron

Het logistieke gebouw van REO Veiling wordt tussen de twee bedrijven in gebouwd. Het magazijn wordt deze zomer opgeleverd en geldt als een vooruitgeschoven laad- en loskade waardoor kopers rechtstreeks bij de bron terechtkunnen. 'Hierdoor hoeven de producten niet meer naar ons toe te komen en hoeven wij ze niet langer te lossen en de volgende dag te laden', aldus een woordvoerder van REO Veiling.

Dat scheelt niet alleen in handelingen en opslagruimte op de veiling, maar zorgt er ook voor dat de tomaten uiteindelijk verser bij de klant terechtkomen. Met de omweg via REO gaat er een dag verloren. 'Rechtstreeks laden bij de teler garandeert de groots mogelijke versheid.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer