Gelderse stikstofbank dichtbij

Provincie Gelderland wil vanaf oktober stikstofruimte kunnen uitgeven vanuit de Gelderse Stikstof Bank (GSB). De stikstofruimte in de bank, die wordt gecreëerd met de Gelderse bronmaatregelen, kan worden ingezet voor initiatieven waarvoor deze ruimte noodzakelijk is.

Gelderse+stikstofbank+dichtbij
© Twan Wiermans

Het provinciebestuur wil de plannen voor de GSB nog voor het zomerreces laten passeren door Provinciale Staten. Deze week werd in commissieverband al tekst en uitleg gegeven over de GSB.

In een begeleidende Statenbrief leggen Gedeputeerde Staten (GS) uit dat de stikstofbank ervoor zorgt dat 'Gelderse inspanningen ruimte opleveren voor Gelderse initiatieven'. 30 procent van de vergunde ruimte die in de stikstofbank belandt, wordt afgeroomd voor natuur.


Drie soorten

De provinciale stikstofbank is een van de drie soorten stikstofbanken die nodig worden geacht om vergunningverlening in alle sectoren te kunnen faciliteren. Behalve de provinciale bestaat de landelijke bank die alleen bestemd is voor woningbouw en een zevental speciale projecten. Daarnaast wordt er interprovinciaal gewerkt aan een microdepositiebank voor provinciegrensoverschrijdende ruimtebehoefte kleiner dan 0,05 mol.


De GSB wordt gevuld met stikstofruimte die ontstaat door de Gelderse Maatregelen Stikstof (GMS), het programma van de provincie voor de stikstofaanpak. Onderdeel van deze maatregelen zijn onder meer de vrijwillige opkoop van kalverhouderijen en de regeling voor stalinnovaties, maar ook de verduurzaming van de binnenvaart.


Bank als laatste optie

GS geven aan dat slechts een beperkt deel van de benodigde Gelderse stikstofbehoefte kan gaan worden geleverd vanuit de GSB. Om die reden worden aanvragers verzocht om al het mogelijke te doen voordat ze een beroep doen op de bank.

'Door toepassing van besparende technieken, intern salderen, het gebruikmaken van beschikbare ruimte elders of extern salderen waar dat kan', aldus GS.


Tijdelijk fenomeen

Provincie Gelderland ziet de provinciale stikstofbank als een tijdelijk fenomeen, 'verbonden aan de noodzaak om Gelderse gebiedsprocessen de komende jaren te ondersteunen'. De intentie is om de GSB te laten vervallen zodra de landelijke en aanvullende bronmaatregelen voldoende ruimte hebben opgeleverd om de gebiedsprocessen in de provincie te ondersteunen.

'Immers, zodra de gezamenlijke, landelijke stikstofinspanningen (.) de natuur dusdanig op orde hebben gebracht, ontstaat de situatie dat nieuwe initiatieven geen stikstofruimte meer nodig hebben.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer