Utrecht+komt+stikstofrechten+halen
© Nieuwe Oogst

Utrecht komt stikstofrechten halen

Om de stikstof salderingsbank gevuld te houden, stuurt provincie Utrecht haar eigen 'vullingsteam' op pad naar diverse gemeenten en milieudiensten.

De ambtenaren van provincie Utrecht proberen zo gemeenten te bewegen om slapende emissierechten aan te melden voor de provinciale depositiebank. Gedeputeerde Bart Krol heeft de gemeente per brief aangespoord tot actie.

'Vulling van de depositiebank blijft nodig, zeker nu wij de deze moeten controleren, corrigeren en opnieuw indelen vanwege nieuwe eisen van de Raad van State', schrijft Krol. Mogelijk heeft dit consequenties voor de bruikbare ruimte, stelt hij.

Stikstofteam

Voor nieuwe inname komen provinciale medewerkers van het stikstofteam langs. 'Geef hen voorrang en ondersteuning bij beantwoording van hun vragen', dringt de gedeputeerde aan bij de gemeenten.

Hij vraagt hen nogmaals na te gaan of er veehouders ondertussen zijn gestopt, die niet eerder in de bank zijn opgenomen. Ook verzoekt hij gemeenten op voorhand bestemmingsplanwijzigingen te verzamelen, waarbij agrarische bouwblokken omgezet worden naar een andere functie.

Investeren

'Door met elkaar de depositiebank extra te vullen, kunnen we Utrechtse veehouders laten investeren en innoveren en tegelijk de natuurgebieden beschermen', besluit Krol zijn brief.

Provincie Utrecht gebruikt de salderingbank om uitbreiders en interimuitbreiders in de veehouderij te helpen aan een Natuurbeschermingswet-vergunning.

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  80 %
Meer weer