Utrechtse veehouders 'onterecht' vergund

Drie veehouderijbedrijven in Driebergen-Rijsenburg, Kamerik en Nigtevecht hebben via de Utrechtse depositiebank onterecht stikstofrechten voor een Natuurbeschermingswet-vergunning gekregen.

Utrechtse+veehouders+%27onterecht%27+vergund
©

Dat stelt de Raad van State die een beroep van Mobilisation for the Environment en Vereniging Leefmilieu tegen provincie Utrecht gegrond heeft verklaard.

De veehouders moeten binnen zes maanden een nieuwe NB-vergunning aanvragen. Dit kan via de Programmatische Aanpak Stikstof, die sinds 1 juli van kracht is.

Depositiebank

Aan de drie veehouderijen is een stikstofsaldo toegekend uit de stikstofdepositiebank van provincie Utrecht. Deze depositiebank werd gevuld met vrijgekomen 'stikstofrechten' van veehouderijen die zijn gestopt en waarvan de milieuvergunning is ingetrokken. Op deze manier neemt volgens het provinciebestuur de uitstoot van stikstof op een Natura-2000 gebied niet toe.

Mob en Leefmilieu vinden dat er geen samenhang bestaat tussen stikstoftoename en de vrijgekomen rechten uit de depositiebank. Daarom had provincie Utrecht deze saldi niet mogen betrekken bij de vergunningverlening.

Ook is met deze wijze van salderen niet uitgesloten dat een deel van een beschermde natuur en dieren in de buurt van een veehouderij erop achteruitgaat, aldus de milieuverenigingen. De Raad van State stelt hen in het gelijk.

PAS

De uitspraak heeft geen betrekking op de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), die sinds 1 juli van kracht is, meldt Tijmen van de Poll, projectleider stikstofbeleid van provincie Utrecht.

Dat is wel het geval voor lopende procedures bij de Raad van State en aanvragen die vóór 1 juli onder het oude recht zijn ingediend.
'Momenteel brengen wij in beeld wat de gevolgen zijn voor deze zaken. De gevolgen kunnen van geval tot geval verschillen', aldus Van de Poll.

'Zodra we dat goed in beeld hebben, zullen we de aanvragers die het betreft per e-mail of per brief inlichten. We starten vanaf 20 juli. Vanwege het grote aantal aanvragen en omdat de gevolgen van geval tot geval verschillen, kan de berichtgeving enkele weken in beslag nemen.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -3°
  10 %
 • Zondag
  1° / -1°
  10 %
 • Maandag
  2° / -3°
  10 %
Meer weer