Stikstofbank+Gelderland+is+voor+de+zomer+klaar
Nieuws
© Dirk Hol

Stikstofbank Gelderland is voor de zomer klaar

De stikstofbank waar provincie Gelderland aan werkt, is nog in de eerst helft van dit jaar gereed. De stikstofbank moet vergunningverlening mogelijk maken door stikstofdepositie via de bank.

Deze week werden Provinciale Staten in een brief geïnformeerd over de voortgang van de Gelderse Maatregelen Stikstof (GMS), het pakket waarmee de provincie de stikstofdepositie wil verminderen. De stikstofbank is een van de maatregelen.

Het is de bedoeling dat stikstofruimte die vrijkomt dankzij andere maatregelen in de GMS, na minimaal 30 procent aflossing op de natuur weer wordt ingezet om landbouwontwikkelingen, woningbouw en industriële activiteiten mogelijk te maken.


Meer initiatieven

'Zo leiden de inspanningen van onze Gelderse partners in de GMS tot meer Gelderse initiatieven en krijgen de Gelderse partners hiermee een 'return' op hun inspanning', schrijft het provinciebestuur in de brief.


De provincie werkt aan de verdere invulling van de stikstofbank. Belangrijk is dat het systeem zoveel mogelijk aansluit op de landelijk afgesproken Aerius-systematiek. Daarmee wordt geborgd dat de ruimte met rechtszekerheid kan worden ingeboekt en uitgegeven. De verwachting is dat de stikstofbank nog voor de zomer in gebruik genomen kan worden.


Innovatieregeling

Een andere maatregel uit de GMS is de innovatieregeling voor kalverhouders. Hiervoor is 10 miljoen euro beschikbaar en de provincie werkt samen met LTO en Stichting Brancheorganisatie Kalversector.

De regeling werd eerder al aangekondigd, maar nu is bekend dat deze op 3 mei wordt opengesteld. De regeling is gericht op het ontwikkelen van innovatieve stalsystemen die bijdragen aan ammoniakreductie.


Stoppersregeling

Een derde onderdeel van de GMS is de stoppersregeling voor kalverhouders. Daar meldden zich 114 Gelderse bedrijven voor aan. Met alle betrokken ondernemers zijn de afgelopen tijd gesprekken gevoerd om te kunnen bepalen of de bedrijven aan de gestelde criteria voldoen.

Zo moet 75 procent van het bedrijf kalverhouderij zijn, moet het bedrijf een bepaald minimum aan stikstofbelasting hebben en geldt er een drempelwaarde van 1 mol per hectare per jaar voor de Veluwe en 10 mol voor overige Natura 2000-gebieden.


Reservelijst

Een kwart van de bedrijven voldoet aan de criteria, 10 procent trok zich uit eigen beweging terug en 45 procent voldoet niet aan de eisen. De overige 20 procent komt mogelijk op een reservelijst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer