Noord%2DHollandse+gemeenten+willen+stikstofbank
Nieuws
© niels de vries

Noord-Hollandse gemeenten willen stikstofbank

Gemeenten in Noord-Holland willen een stikstofbank oprichten om uitbreiding van agrarische bedrijven en bouw van woningen door te laten gaan. De gemeenten gaan hierover in overleg met provincie Noord-Holland, stelt wethouder en boerenzoon Klaas Valkering (CDA) van gemeente Bergen.

Inmiddels zijn gemeenten Schagen en Opmeer aangehaakt bij het initiatief van gemeente Bergen. En meerdere gemeenten in Noord-Holland hebben belangstelling, weet Valkering. Volgens de wethouder zijn de Noord-Hollandse gemeenten de eerste gemeenten die met een depositiebank komen.


Hij wil het stikstofbeleid van de provincies en het rijk niet afwachten, geeft hij aan. 'Ik heb de luxe niet om te wachten. Er wordt al heel lang gekeken naar de oplossing, maar die komt er steeds niet. Boeren in deze gemeenten willen door, ik heb gesproken met zeker drie melkveehouders die willen uitbreiden. En we moeten woningen bouwen, want de gemeente vergrijst sterk.'

Malieveld

De wethouder verwacht niet dat hij met zijn plan de andere overheden in de wielen rijdt. Provincie Noord-Holland houdt vooralsnog vast aan de beleidsregels. Gedeputeerde Esther Rommel zei maandagmorgen in de Statenvergadering dat de vergunningverlening op gang komt, maar dat dat nog wel zijn beperkingen heeft.

Valkering: 'Het zal een tijd duren voordat provinices en rijk met nieuwe oplossingen komen. En als ze met iets komen, dan verwacht ik weer protesten op het Malieveld. Daarna worden de regels weer ingetrokken. We hebben geen tijd te verliezen', stelt Valkering die landbouw in zijn portefeuille heeft.

De depositiebank zorgt ervoor dat wanneer een bedrijf stopt, nieuwe activiteiten op basis van het saldo van de depositiebank weer worden vergund. Deze nieuwe activiteiten kunnen bijvoorbeeld uitbreiding van een agrarisch bedrijf of woningbouw zijn.

Natura 2000-gebied

Dat hoeft zeker niet ten koste te gaan van de toekomst van de agrarische bedrijven in Noord-Holland, geeft de wethouder desgevraagd aan. 'Het kan juist ook andersom, dat woningen worden gesloopt en melkveehouders de rechten kunnen overnemen.' Ook gaan de gemeenten in kaart brengen wat de stand van zaken is in de diverse Natura 2000-gebieden.

Zo moet duidelijk worden wat de effecten zijn van stikstof op de diverse natuurgebieden en hoeveel neerslag van stikstof deze natuurgebieden nog aan kunnen. Belangrijk aan de plannen die nu worden uitgewerkt, is dat er geen boeren verplicht hoeven te stoppen en woningbouwprojecten toch door kunnen gaan, vinden de gemeenten.

Weer

 • Zondag
  6° / 0°
  30 %
 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
Meer weer