ZON verbetert financiële resultaten

De Koninklijke Coöperatieve Telersvereniging Zuidoost-Nederland (ZON) heeft vorig jaar financieel beter geboerd dan in 2019. Omzet en winst stegen.

ZON+verbetert+financi%C3%ABle+resultaten
© Twan Wiermans

De omzet klom met 8 procent naar 290 miljoen euro. Het verhandelde volume was groter en prijzen lagen hoger dan in 2019. De grondslag voor de stijging is corona.

ZON heeft veel meer verkocht aan retailklanten door de trend dat consumenten gezonder eten en meer zelf zijn gaan koken. 'Het is een echte trendbreuk dat voor het eerst sinds jaren de verkoop van onbewerkte groenten in supermarkten harder is gegroeid dan die van bewerkte groenten', schrijft ZON in het jaarverslag.


Bescheiden resultaat

De coöperatieve telersvereniging behaalde vorig jaar een winst van 6,5 miljoen euro. De normale bedrijfsuitoefening leidde tot een bescheiden financieel resultaat. De verkoop van onroerend goed dat nog resteerde na de vastgoedtransactie met Hines in 2018, zorgde voor het miljoenenresultaat.

Omdat de winst is toegevoegd aan het vermogen, is de solvabiliteit (groepsvermogen in percentage van het balanstotaal) gestegen van 71 in 2019 naar 81 procent in 2020.


Verder ontwikkelen

Algemeen directeur John Willems constateert dat 2020 voor ZON in zijn totaliteit een goed jaar was. De afzet van paprika, tomatenspecialities, asperges en aubergines verliep goed. Daarentegen was het een minder jaar voor trostomaten, losse tomaten, roodlof en gele tomaten. De laatste twee zijn traditionele horecagroenten.

ZON verwacht dat de handel met de retail zich in de komende jaren verder zal ontwikkelen. Bij klanten en telers bestaat de wens om direct met elkaar zaken te doen. 'ZON investereert om telers en klanten hierin te bedienen met afgestemde producten en diensten.'


Investering in klok

Naast dit accountmanagement is de veilingklok een belangrijke marktplaats voor ZON. Om via de klok jaarrond aan kopers te kunnen leveren, versterkt ZON de samenwerking met Spaanse telersorganisaties in het winterseizoen. Volgens de veilingorganisatie is het aantal kopers op de klok in 2020 opnieuw gegroeid. Het bedrijf investeert in ICT om vanaf 2022 nieuwe functies aan de klok te kunnen toevoegen.

ZON heeft in het verleden het telers- en consumentenplatform Vaneigenbodem.nl ontworpen om de verkoop te ondersteunen. De telersvereniging wil dit platform laten uitgroeien tot het onlinepodium voor ZON en haar leden.
Het aantal leden van de coöperatie zakte in 2020 naar 154. Er zijn vier nieuwe leden bijgekomen en negen afgehaakt, waaronder acht bedrijfsbeëindigers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer