ZON broedt op termijnmarkt voor tomaat

ZON Fruit & Vegetables wil een termijnmarkt voor tomaten starten. Het moet telers extra afzetmogelijkheden bieden en risico's voor hen spreiden.

ZON+broedt+op+termijnmarkt+voor+tomaat
© Tasty Tom

De afzetorganisatie in Venlo is al sinds 2016 met het plan bezig en heeft onder andere samenwerking gezocht met Joost Pennings, hoogleraar bij Maastricht University en gespecialiseerd in termijnmarkten. Pennings heeft een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar aansluiting bij een bestaande termijnmarkt voor grondstoffen in Europa.

Volgens directeur Michiel van Ginkel van ZON Fruit & Vegetables is een dergelijke termijnmarkt kansrijk. De keuze is op tomaat gevallen, omdat dit het grootste glasgroentegewas is in Europa.

Klokprijs wordt graadmeter

Het is de bedoeling dat de klok bij ZON Fruit & Vegetables een rol gaat spelen bij het afrekenen van termijncontracten. De klokprijs wordt een graadmeter. 'De ZON-klok is open en transparant. 100 tot 150 kopers zijn erop actief', legt Van Ginkel uit.

Om van de termijnmarkt een succes te maken, is genoeg volume nodig. Van het Nederlandse tomatenareaal wordt 5 tot 10 procent via ZON verhandeld, aldus Van Ginkel. 'Dat is te weinig als basis voor de termijnmarkt.' De directeur heeft daarom ook contact gehad met andere Nederlandse telerscoöperaties over hun deelname. Over hoe groot hun interesse is en welke partijen dat zijn, wil hij verder niets zeggen.

Lange adem

De ZON-directeur wijst erop dat het opstarten van een nieuwe termijnmarkt een kwestie van lange adem is. 'Er gaat vijf tot zeven jaar overheen voordat zo'n markt tot volle wasdom komt, leert de praktijk.' Kopende partijen en financiële instellingen zijn ook gepeild, evenals termijnmarkten zelf, waaronder de EEX in Frankfurt die bijvoorbeeld een aardappeltermijnmarkt heeft. 'Frankfurt vindt het idee sympathiek', zegt Van Ginkel.

Termijnmarkten zijn, als het de agrarische sector betreft, vooral gemeengoed voor akkerbouwproducten. Anderhalve maand geleden is de Belgische termijnmarkt van de Fruit Trading Company van start gegaan. Daarop worden peren verhandeld. Ook dit is gebeurd om telers meer armslag te geven bij de afzet van hun producten.

Aan deze termijnmarkt doen 90 telers mee, waaronder 85 uit België en 5 uit Nederland. Fruit Trading Company heeft tot nu toe 3.600 ton van de beoogde 7.600 ton weten af te dekken tegen een gemiddelde prijs die hoger is dan de klokprijzen voor Conference. Volgens Dirk Coucke van Fruit Trading Company is het begin van de termijnmarkt goed verlopen.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  10 %
Meer weer