Extreme zomer drukt omzet ZON fruit & vegetables

ZON fruit & vegetables heeft vorig jaar ruim 7 procent minder omgezet dan in 2017. Dat blijkt uit het jaarverslag van de afzetorganisatie in Venlo.

Extreme+zomer+drukt+omzet+ZON+fruit+%26amp%3B+vegetables
© Lé Giesen

Het bedrijf zette in 2018 255,9 miljoen euro om tegen 275,6 miljoen in het voorgaande jaar. De verkoop is volgens de directie sterk beïnvloed door de extreme zomer. 'Enkele uitzonderingen daargelaten, was de prijsvorming voor veel producten wisselend of tegenvallend te noemen. Met misschien wel als meest in het oog springend een teleurstellend aspergeseizoen.'

Door het vroege warme weer werd de lente als het ware overgeslagen en stokte de consumptie van asperges. 'Samen met het grote aanbod, veroorzaakt door diezelfde warmte, leidde dit ertoe dat veel telers al ver voor het einde van het seizoen stopten met oogsten.'

Extreme weersomstandigheden

Volgens de afzetorganisatie van groente en fruit kende paprika een moeizame start in 2018 door een grote aanvoer uit nagenoeg alle productiegebieden in Europa. Gaandeweg het seizoen verbeterde de markt doordat het aanbod afnam door het extreme weer. Bij prei was eenzelfde seizoenverloop zichtbaar.

Het tomatenseizoen kwalificeert ZON fruit & vegetables als grillig met goede prijsvorming bij de specialities en een moeizame markt voor tros- en cocktailsoorten. 'Tomaten en asperges waren verantwoordelijk voor de grootste negatieve prijsverschillen door lagere gemiddelde prijzen en hadden zo een drukkend effect op de omzet', staat in het jaarverslag.

Verkoop Fresh Park Venlo

Het bedrijf sloot 2018 af met een winst van 41,4 miljoen euro. Dat is aanzienlijk meer dan de 766.000 euro van 2017. Het resultaat van het afgelopen jaar is sterk beïnvloed door een vastgoedtransactie. ZON heeft het overgrote deel van de opstallen in Fresh Park Venlo overgedaan aan het Amerikaanse bedrijf Hines.

Deze projectontwikkelaar heeft ook het recht op verdere ontwikkeling verworven. Voorafgaand aan deze verkoop werd extra grond aangekocht die ook is uitgegeven in een eeuwigdurend erfpacht aan de onderneming in Houston. Zonder deze bijzondere bate sloot de afzetorganisatie in Venlo het jaar af met een, naar eigen zeggen, 'bescheiden, doch afdoende, financieel resultaat'.

Minder leden

ZON fruit & Vegetables heeft in 2018 ingezet op directe samenwerking met de retail via VanEigenBodem.nl. 'Het versterkte de zichtbaarheid van het product van haar telers en de eigen organisatie, onder andere door onder de A­merken van Unilever verspakketten te introduceren', meldt het jaarverslag. Het aantal leden van de coöperatie daalde het afgelopen jaar van 201 naar 175. Dertig leden zegden hun lidmaatschap op, waaronder 22 bedrijfsbeëindigers. In totaal kwamen er vier nieuwe leden bij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer