Succesvol hergebruik restwater Zuid-Nederland

Jarenlang werkten Zuid-Nederlandse en Vlaamse partners in project F2Agri aan mogelijkheden om gezuiverd restwater van de industrie ter beschikking te stellen aan de landbouw. Tijdens het slotevenement op woensdag keken ze terug op een geslaagde samenwerking.

Succesvol+hergebruik+restwater+Zuid%2DNederland
© ZLTO

'Geweldig!', reageert akkerbouwer Lex Huijbers uit het Brabantse Nuenen als hem wordt gevraagd hoe hij het project heeft ervaren. 'Ik heb in 2017 op 9 hectare een subirrigatiesysteem aangelegd en het heeft zijn rendement al opgebracht. We hebben drie heel droge zomers gehad, waarbij de opbrengst op de percelen via dit regelbare systeem van ondergrondse peilgestuurde drainage veel hoger was dan op de percelen zonder het systeem.'

Huijbers is lid van de coöperatie Boer Bier Water dat het gezuiverde water afneemt van Swinkels Family Brewers, de grootste fabriek van Bavaria in Lieshout. 'Ook nu het project F2Agri afloopt, blijft de coöperatie Boer Bier Water bestaan. We zijn zelfs al bezig met het kijken naar een vervolg.'


Grote familiebedrijven

F2Agri staat voor 'effluent to agri': gezuiverd restwater van de industrie dat ter beschikking wordt gesteld aan de landbouw. Twee grote familiebedrijven, Inagro in Vlaanderen en Swinkels Family Brewers in Noord-Brabant, vonden elkaar zo'n tien jaar geleden in dit grensoverschrijdende samenwerkingsprogramma.

Het project ontving financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Daarna sloten tal van partners zich aan, zoals (lokale) overheden, waterschappen, landbouwers en ZLTO. 'We hebben laten zien dat we met elkaar samenwerken om een belangrijk maatschappelijk punt aan te pakken. En dat is het zuinig omgaan met water', aldus ZLTO-bestuursvoorzitter Wim Bens. 'Het project is een voorbeeld voor andere bedrijven die de effecten van klimaatveranderingen serieus nemen. De beschikbaarheid van zoetwater wordt in de toekomst alleen maar belangrijker.'

We hebben veel profijt gehad van het subirrigatiesysteem tijdens de afgelopen droge zomers

Lex Huijbers, akkerbouwer

Droogtebestrijding

Volgens de projectpartners draagt F2Agri bij aan de droogtebestrijding in de landbouw. Een van de maatregelen is hergebruik van het effluent van Bavaria. Daarbij gaat het jaarlijks om 1,5 miljoen kubieke meter gezuiverd restwater dat via een een waterloop en een kanaal ten goede komt aan de landbouwgronden in de omgeving.

CEO Peer Swinkels van Swinkels Family Brewers vindt dat het project uitstekend past bij de duurzaamheidsambities van het bedrijf. 'Met F2Agri herstellen we de lokale waterbalans en bestrijden we de toenemende verdroging. Daarnaast teelt een aantal boeren brouwgerst, zodat we de gerst voor ons bier niet langer uit andere landen hoeven importeren.'

Wilt u meer weten over F2Agri of het tegengaan van verdroging via subirrigatie? Neem dan contact op met projectleider Godelieve van Tilborg van ZLTO via godelieve.van.tilborg@zlto.nl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  15 %
Meer weer