ZLTO: 'Waterschap, maak van zoetwater een kerntaak'

Zoetwaterbeschikbaarheid moet een kerntaak worden van waterschap Scheldestromen. Dat blijkt uit een brief van de ZLTO Raad Zeeland aan het Zeeuwse waterschap naar aanleiding van vragen over het Waterbeheerprogramma 2022-2027 (WBP).

ZLTO%3A+%27Waterschap%2C+maak+van+zoetwater+een+kerntaak%27
© Anton Dingemanse

Alle waterschappen zijn momenteel bezig met de voorbereiding van een waterbeheerplan voor de komende zes jaar. Daarin gaat het om watersystemen, waterkwaliteit, waterkeringen en waterwegen. Waterschap Scheldestromen heeft verschillende belangenorganisaties gevraagd om input te leveren voor dit document. Zo ook ZLTO.

Hendrik Jan ten Cate, portefeuillehouder water van ZLTO Raad Zeeland, is duidelijk. 'Zoetwater is een essentiële voorwaarde voor een vitaal platteland. Niet alleen voor de agrarische sector, ook voor de waterkwaliteit, natuur en biodiversiteit. Naar onze mening moet de zoetwaterbeschikbaarheid en zoetwatervoorziening dan ook een kerntaak worden van het waterschap.'


Zichtbaarheid

Volgens de ZLTO-bestuurder is hieraan in de afgelopen jaren door waterschap Scheldestromen regionaal al hard gewerkt. 'De zichtbaarheid van het waterschap als 'zoetwaterautoriteit' is helaas echter nog beperkt. Zeker in vergelijking met hoe provincie Zeeland zich etaleert. Juist op het vlak van de zoetwaterbeschikbaarheid en zoetwatervoorziening kan het waterschap excelleren in strategieontwikkeling, uitvoering en beheer.'

Zoetwater is een essentiële voorwaarde voor een vitaal platteland

Hendrik Jan ten Cate, portefeuillehouder water van ZLTO Raad Zeeland

Naast zoetwaterbeschikbaarheid en de voorziening ervan, ziet ZLTO nog meer uitdagingen voor het waterschap. Ten Cate: 'Denk daarbij bijvoorbeeld aan de beperking van de gevolgen door weersextremen. Dat vraagt om een veerkrachtig watersysteem dat zowel tijden van droogte als wateroverlast aankan.'

Waterconservering en zuiniger en efficiënter omgaan met water op bedrijfsniveau hoort daar ook bij, vindt de bestuurder. 'Het waterschap kan daaraan bijdragen door te investeren op bedrijfsniveau en door kennisoverdracht. Ondernemers willen graag handelingsperspectief. Een aanpak op basis van de beginselen van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) heeft onze voorkeur.'


Integrale aanpak

Verder ondersteunt ZLTO de gedachte van een integrale aanpak. 'We moeten voorkomen dat een grondgebruiker achtereenvolgens wordt benaderd door het waterschap, de provincie, de gemeenten of anderen voor de meest uiteenlopende opgaven', licht Ten Cate toe. 'We mogen van de overheden verwachten dat ze zoveel mogelijk met elkaar afstemmen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer