Zeeuwse boeren beheren eigen waterstand

Voor agrarisch ondernemers in Zeeland waren de laatste drie droge zomers in veel gevallen funest voor de opbrengst van fruit en groente. Een aantal boeren heeft de handen ineengeslagen en is de stichting De Waterhouderij Walcheren begonnen. Naast het vasthouden van zoetwater in bassins en ondergrondse opslag, scheiden de boeren ook zoet- en zoutwaterstromen door het aanbrengen van stuwen.

De zeven boeren in de driehoek Serooskerke, Oostkapelle en Vrouwenpolder willen samen de zoetwatervoorraad in het gebied beheren en vergroten. Vollegrondsgroenteteler Werner Louwerse is een van de deelnemers.

'Hier in Zeeland moeten we het doen met het zoetwater dat uit de lucht valt. In de winter hebben we daar vaak genoeg van, maar dan hebben we geen gewassen. In de zomer hebben we gewassen, maar dan hebben we een tekort aan regenwater. Vandaar de noodzaak om zowel boven- als ondergronds water op te slaan voor een droge periode.'


Natuurlijke opslag

De Waterhouderij wil niet het landschap vol zetten met bassins om regenwater in op te vangen. Volgens Louwerse zijn er meer oplossingen. 'Een van de manieren om droogte op het land te voorkomen, is om het peil van het oppervlaktewater zo lang mogelijk zo hoog mogelijk te houden. Daarnaast willen we meer gebruikmaken van natuurlijke zoetwaterbellen die zijn ontstaan in kreekruggen. En we willen met het aanleggen van stuwen voorkomen dat zoete sloten zoet blijven en dat er geen onbruikbaar brak water in komt.'

Nauw overleg met het waterschap is volgens Werner Louwerse de basis voor goed waterbeheer. 'Wij geven aan wat onze verlangens zijn. En dat is dan weleens buiten de kaders van wat het waterschap normaal zou doen qua waterpeil. Maar als er overeenstemming is met alle gebruikers achter een bepaalde stuw, is overleg met het waterschap mogelijk. En zo komen we tot een nieuw beleid voor ons gebied. Maar het is wel zo dat het waterpeil weer naar beneden gaat, als het waterschap door omstandigheden het peil weer naar beneden wil hebben. Door ons te verenigen in de stichting is er meer en beter overleg over waterbeheer, maar uiteindelijk bepalen wij niet.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer