Pauze in vliegtuigruzie EU en VS gunstig voor landbouw

De Europese Unie en de Verenigde Staten gaan hun extra invoerheffingen minstens vijf jaar opschorten. Die importboetes van ruim 11 miljard euro waren het gevolg van een ruzie over wederzijdse staatssteun aan de vliegtuigindustrie in de VS en Europa. De extra handelstarieven troffen niet alleen de industrie, maar ook de landbouw- en voedselsectoren.

Pauze+in+vliegtuigruzie+EU+en+VS+gunstig+voor+landbouw
© ANP Persbureau

De overeenkomst is bekendgemaakt tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan Brussel dinsdag. Er komt een permanente Amerikaans-Europese handelsgeschillencommissie die Brussel en Washington gaat adviseren over economische belangenconflicten.


Voorzitter Norbert Lins van de landbouwcommissie van het Europees Parlement noemde de overeenkomst gunstig voor Europese en Amerikaanse boeren. Hij zei dat al volgende maand de EP-landbouwcommissie in gesprek zal gaan met EU-handelscommissaris Valdis Dombrovskis en de Amerikaanse USDA-landbouwminister Tom Vilsack.


CO2-heffing

Een mogelijk handelsconflict tussen beide grootmachten hangt nog wel in de lucht. Vooral de Europese plannen voor een CO2-heffing stuiten op Amerikaanse weerstand. Die worden volgende maand gepresenteerd door Eurocommissaris Frans Timmermans (Klimaat). Daarmee gaat de EU importen belasten om daarmee de Europese eigen industrie, die aan de klimaateisen moet voldoen, te beschermen tegen oneerlijke concurrentie.

Washington is weinig enthousiast over zo’n heffing, die vooral de export van Amerikaans staal en cement zou gaan raken. Er schuilen ook conflicten in het nieuwe EU-landbouwbeleid dat de VS vorig jaar al ‘protectionistisch’ noemden.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer