Europese zuivelaars vragen Biden opheffing importboetes

De Europese vereniging van de zuivelindustrie EDA heeft de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden gevraagd de onlangs ingevoerde importheffingen voor Europese kaas op te heffen. Europese zuivelbedrijven en Amerikaanse kaasimporteurs klagen over ernstige economische schade door die nieuwe heffing.

Europese+zuivelaars+vragen+Biden+opheffing+importboetes
© FrieslandCampina

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) gaf de Verenigde Staten eind vorig jaar groen licht voor de heffingen op kaas omdat de Europese Unie (EU) haar vliegtuigfabrikant Airbus te veel subsidieerde. De Amerikaanse importeurs klaagden in een brief aan Biden dat de strafheffingen voor kaas nog steeds oneerlijk zijn. Deze leiden tot hogere prijzen voor consumenten die het door de coronacrisis toch al moeilijk hebben.

De nieuwe Amerikaanse president wordt gevraagd kaas van de sanctielijst te schrappen. De EU rekent erop dat de nieuwe Amerikaanse president meer bereid zal zijn om een minnelijke oplossing te vinden.


Andere handelspolitiek

Biden heeft al gezegd dat hij in zijn internationale handelspolitiek een aantal zaken anders zal aanpakken. Zo wil hij als eerste stap de Verenigde Staten weer laten aansluiten bij het Klimaatverdrag van Parijs. Ook wil hij meer met de EU optrekken tegen de groeiende Chinese expansie.

De export van Europese kaas is het afgelopen jaar opnieuw gegroeid, ook naar de Verenigde Staten. Bij de exportcijfers van kaas buiten Europa is weinig te merken van de coronacrisis. De uitvoervolumes lagen in de eerste drie kwartalen aanzienlijk hoger dan andere jaren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  60 %
Meer weer