Onderzoek: Andes Lupine goed alternatief voor soja

Andes lupine is een prima en duurzame alternatief voor de sojaboon. Europa kan hiermee onafhankelijk worden van soja-import.

Onderzoek%3A+Andes+Lupine+goed+alternatief+voor+soja
© Libbio.net

Dit blijkt uit het onderzoek van Rob van Haren, lector Circulaire Bioeconomie aan de Hanzehogeschool Groningen. Hij onderzocht vier jaar lang met 14 partners uit heel Europa hoe de Andes Lupine kan worden gebruikt in veevoer en levensmiddelen. Vrijdag zijn de resultaten van het onderzoek gepresenteerd.


Het onderzoeksproject, genaamd LIBBIO, had als doel om de opbrengst en het rendement van Andes Lupine te maximaliseren. Tijdens het project werd gekeken naar de productie, verwerking en toepassingen van het gewas.

De Andes lupine is goed voor de grond, goed voor dieren, en goed voor mensen. De teelt en verwerking van de Andes Lupine is vergelijkbaar met die van soja. De Andes Lupine is rijk in eiwit (45procent) en olie (20 procent). Het bevat een hoger percentage aan eiwitten dan soja. Het kan in een Europees klimaat worden verbouwd, zowel in Noord- als in Zuid-Europa.


Lupinevarken

Europa kan met het gewas minder afhankelijk van soja-import worden, stelt Van Haren. Een concreet voorbeeld hiervan is het project Lupinevarken. In dit project is samengewerkt met varkenshouder Annechien ten Have. Zij verbouwt de lupine op het eigen bedrijf en voert het aan haar eigen varkens.

Een belangrijk resultaat van het project is dat het ras Cotopaxi - een bittere variant van de Andes Lupine) - op de Europese rassenlijst is gezet, waardoor Europese boeren dit gewas kunnen gaan telen.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer