Kamer wil af van koloniekooien pluimveehouderij

De Tweede Kamer wil dat Nederland zo snel mogelijk stopt het met houden van pluimvee in kooisystemen. Een motie van Tweede Kamerlid William Moorlag (PvdA) werd daarover donderdag aangenomen.

Kamer+wil+af+van+koloniekooien+pluimveehouderij
© Twan Wiermans

Vanaf 2021 geldt er een verbod op verrijkte kooien. In Nederland is dan alleen nog de koloniekooi over als kooisysteem dat is toegestaan in de pluimveehouderij. Minister Schouten gaf in een eerder debat aan dat er slechts enkele bedrijven in Nederland zijn die dit systeem hanteren voor leghennen. Ze ontraadde de motie.

In Duitsland wordt de koloniekooi per 2025 verboden. De Kamer wil nu dat de minister er werk van maakt om alle kooisystemen in de pluimveehouderij zo gauw mogelijk in Nederland uit te faseren. Moorlag noemde het houden van pluimvee in koloniekooien eerder 'onbeschaafd'. Het argument van een gelijk speelveld gaat volgens hem niet langer op nu Duitsland koloniekooien per 2025 gaat verbieden.


Europees advies

Schouten was tot nu toe niet van plan maatregelen te nemen tegen de koloniekooien. Ze wil eerst het advies van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Efsa) over dierenwelzijn bij leghennen afwachten. Dat advies is aangevraagd door de Europese Commissie.


De motie van Moorlag geeft geen antwoord op de vraag wanneer leghennen in Nederland niet meer in kooisystemen gehouden mogen worden. Schouten krijgt dus de ruimte om hier een eigen invulling aan te geven. Ze gaf eerder aan naar het Duitse beleid te kijken en te beoordelen of het Nederlandse beleid hierop moet worden aangepast.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer