Universiteit Utrecht: bereken kosten kooivrije veehouderij door

In de Europese Unie zijn er voor kippen en varkens voldoende alternatieven voor kooien en individuele hokken, zeggen Nederlandse onderzoekers van Universiteit Utrecht. Als de Europese Unie veehouders wil stimuleren de kooien af te schaffen, moeten de meerkosten wel worden betaald.

Universiteit+Utrecht%3A+bereken+kosten+kooivrije+veehouderij+door
© JOs Thelosen

Een overgang naar niet-kooihuisvesting bij leghennen is volgens de onderzoekers mogelijk als de gestegen kosten kunnen worden terugverdiend. Dat kan zowel via het prijs-productmechanisme, als via premies of subsidies, stelt onderzoeker Bas Rodenburg van Universiteit Utrecht.

Op verzoek van het Europees Parlement hebben gedragsbiologen, veterinairen en ethici van de universiteit literatuuronderzoek gedaan naar praktijkvoorbeelden van niet-kooisystemen. Daarbij is vooral gekeken naar pluimvee en varkens, omdat dit in Europa de grootste sectoren zijn met kooisystemen.


Kort overzicht van mogelijkheden

Voor andere diersoorten, zoals melk- en vleeskalveren en konijnen, hebben de onderzoekers een kort overzicht gegeven van de huidige situatie en mogelijkheden in hun rapport 'End the Cage Age - Looking for Alternatives'. Voor sommige soorten is er geen kooivrij alternatief te bedenken, bijvoorbeeld voor nertsen, ganzen en eenden bestemd voor de productie van foie gras. Het alternatief is dan een verbod op de productie en een Europees invoerverbod.

In de Nederlandse pluimveehouderij zijn trouwens bijna geen kooien meer. De verrijkte kooien zijn sinds dit jaar verboden. Er zijn alleen nog enkele bedrijven met koloniekooien. Het afschaffen van kooisystemen zou voor de varkenshouderij veel ingrijpendere gevolgen hebben.


Europese subsidies

De onderzoekers adviseren de Europese Unie een overgang naar niet-kooisystemen te stimuleren via Europese subsidies. Ook zou een meerwaarde in dierenwelzijn worden doorberekend aan de consument. Dat bedrag moet ten goede komen aan degene die de investering doet: de veehouder.

Het drie maanden durende onderzoek betrof uitsluitend een literatuurstudie. De onderzoekers adviseren het Europees Parlement in het vervolgtraject ook de sector te betrekken bij het nadenken en adviseren over vernieuwingen in hun bedrijfsvoering.


Petitie 'End the cage age'

Aanleiding voor het onderzoek, in opdracht van het Europees Parlement, was een burgerinitiatief. In Europa werd een petitie 'End the cage age' over kooien in de veehouderij bijna 1,4 miljoen keer ondertekend. Donderdag wordt dit besproken in de commissies Landbouw en Verzoekschriften.

De resultaten van het onderzoek worden vanmiddag in Brussel gepresenteerd door Universiteit Utrecht. De presentatie wordt gedaan door Bas Rodenburg, hoogleraar Dierenwelzijn, en Maite van Gerwen, projectleider CenSAS. Deze wordt live gestreamd en is voor iedereen te volgen of later terug te kijken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer