Grote voedingsbedrijven willen eind aan kooisystemen EU

Enkele grote voedingsbedrijven, waaronder Unilever, Nestlé en Aldi Nord, roepen de Europese Unie op om te stoppen met het gebruik van kooisystemen in de veehouderij. Ze hebben een gezamenlijke brief gestuurd naar de Europese Commissie en het Europees Parlement.

Grote+voedingsbedrijven+willen+eind+aan+kooisystemen+EU
© Twan Wiermans

Als het aan deze bedrijven ligt, wordt er het eerst gestopt met kooisystemen voor pluimvee. Volgens de bedrijven is de aangekondigde herziening van de Europese dierenwelzijnswetgeving een ideale kans om een einde te maken aan het gebruik van kooien in de Europese veehouderij. Ze laten weten 'er klaar voor' te zijn en te willen samenwerken om dit doel te verwezenlijken. Dat laat de organisatie Compassion in World Farming Nederland (CIWF) weten.

Unilever, Nestlé, Inter Ikea group, Aldi Nord, Barilla Group, Ferrero, Jamie Oliver Group, Le Groupement les Mousquetaires (retail), Mondelez International en Fattoria Roberti (eierproducent) ondertekenden de oproep. Deze partijen wijzen erop dat bij leghennen is aangetoond dat systemen zonder kooien veel worden gebruikt, economisch haalbaar zijn en de leghennen betere leefomstandigheden geven.


Stop de kooien

CIWF Nederland is mede-initiatiefnemer van het EU-burgerinitiatief 'Stop de kooien'. 'Nederlandse supermarkten verkopen al jarenlang geen kooi-eieren meer. Wereldwijd stoppen steeds meer bedrijven in de voedselsector met het gebruik van kooien. Zij laten zien dat kooien onnodig zijn en dat het houden van dieren zonder kooien goed mogelijk is, zegt directeur Geert Laugs van CIWF Nederland. 'Het is nu de hoogste tijd dat Europa zich aansluit bij deze wereldwijde trend en zijn wetgeving voor het houden van dieren in de veehouderij aanpast, zodat er een einde komt aan het gebruik van alle kooien in de veehouderij. Die veroorzaken dierenleed, zijn onnodig en niet van deze tijd.'

Het burgerinitiatief 'Stop de kooien' wordt gesteund door 170 organisaties en werd door 1,4 miljoen Europeanen, onder wie ruim 150.000 Nederlanders, ondertekend. Op 2 oktober 2020 werden de handtekeningen ingediend. Binnenkort moet de Europese Commissie met een reactie komen en zal mogelijk het Europees Parlement hierover stemmen.


Koloniekooihuisvesting

In Nederland werd in december een motie van het PvdA-Kamerlid William Moorlag aangenomen om een einde te maken aan koloniekooihuisvesting in Nederland. Sinds dit jaar geldt er een verbod op verrijkte kooien. Er zijn in Nederland slechts enkele bedrijven met koloniekooihuisvesting in de pluimveehouderij. In Duitsland wordt de koloniekooi per 2025 verboden. De Tweede Kamer wil dat landbouwminister Carola Schouten er werk van maakt om alle kooisystemen in de pluimveehouderij zo gauw mogelijk in Nederland uit te faseren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  5° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer