Schouten: 'Keten en sector vinden elkaar in stikstofplan'

De keten en de sector vinden elkaar in het stikstofplan van de Coalitie Toekomstige Melkveehouderij, stelt minister Carola Schouten van LNV. Het kabinet denkt ook na over de innovatieve ideeën in dit plan. Rond Natura 2000-gebieden is er in de ogen van de minister wel meer nodig, zoals het vrijwillig en gericht opkopen van bedrijven.

Schouten%3A+%27Keten+en+sector+vinden+elkaar+in+stikstofplan%27
© Han Reindsen

'Het is goed om te zien dat ketenpartijen elkaar vinden in de aanpak van de stikstofproblematiek en dat ze samen stappen zetten. Dat is nodig, want er ligt een forse opgave', reageert Schouten. Volgens haar werkt het kabinet zelf ook hard aan deze opgave. De wet Stikstofreductie en natuurverbetering is recent aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer


Ook in aanpak kabinet

Volgens de minister komen de plannen die de ketenpartijen LTO, NAJK, NZO en Rabobank hebben opgesteld en doorgerekend ook voor in de structurele aanpak van het kabinet. Daarbij gaat het om meer weidegang, efficiënter voeren, innovatieve stallen en het toevoegen van water bij bemesten. Schouten stelt dat hiervoor vanuit het ministerie van LNV ook financiële middelen beschikbaar zijn.

Schouten ziet in innovatie zeker een sleutel om tot stikstofreductie in de landbouw te komen. 'Er zijn echter meer sleutels nodig, van omschakelen en verplaatsen tot het vrijwillig en gericht opkopen van veehouderijen. Dat alles is nodig om de doelen daadwerkelijk te halen.'

Het doel is dat de helft van de kwetsbare natuur in Natura 2000-gebieden op een gezond stikstofniveau ligt in 2030 en driekwart in 2035. Ook hiervoor zijn financiële middelen beschikbaar.

De minister laat weten het overleg met LTO, NZO, NAJK en Rabobank voort te zetten om tot een nadere invulling en uitvoering van de stikstofaanpak te komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer