Stikstofplan melkveesector zorgt voor 28 procent reductie in 2030

Een stikstofreductie van 28 procent op melkveebedrijven is mogelijk met een doorgerekend pakket aan technische maatregelen. Dat plan presenteert maandag een coalitie van LTO Nederland, het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en de Rabobank.

Stikstofplan+melkveesector+zorgt+voor+28+procent+reductie+in+2030
© Jasper Schel

Het plan van deze Coalitie Toekomstbestendige Melkveehouderij is gebaseerd op een combinatie van managementmaatregelen, structuurversterking en aanpassing van stalsystemen op basis van bestaande technieken. Bij de managementmaatregelen gaat het bijvoorbeeld om efficiënter voeren, met water bemesten en meer weidegang. De coalitie stelt voor om bestaande stallen versneld emissiearm te maken en nieuwe stalsystemen toe te passen die met vooruitstrevende technieken stikstofemissie reduceren.



Wageningen University & Research (WUR) heeft de maatregelen doorgerekend, daarbij werd rekening gehouden met de verwachte autonome ontwikkeling van de sector. WUR typeert het niveau van de maatregelen en de aansluiting bij de praktijk als realistisch en de implementatiegraad als ambitieus.


Ammoniakuitstoot

WUR raamt de te verwachten reductie aan ammoniakuitstoot door de melkveehouderij in 2030 op 28 procent ten opzichte van 2018. De extra (eenmalige) investeringen voor ammoniakmaatregelen in stallen, wateropslag en grond zouden 1,3 miljard euro bedragen. Deze kosten zijn voor de overheid.

Ook vragen partijen investeringen in meer grond voor de melkveehouderij, bijvoorbeeld door het instellen van een grondfonds en door in bepaalde gebieden grond te herverkavelen. Daardoor kan de melkveehouderij extensiever worden, wat leidt tot minder uitstoot per hectare en wordt de structuur van de sector versterkt.


Doorberekend op bedrijfsniveau

De maatregelen zijn door WUR doorgerekend op bedrijfsniveau. De doorrekening laat zien wat de maatregelen betekenen voor verschillende bedrijfstypen. Elke melkveehouder kan de reductiemaatregelen nemen die passen bij zijn of haar bedrijfsvoering.

'De ketenpartijen zullen melkveehouders daarbij zoveel mogelijk ondersteunen. Maar zuivelondernemingen zullen in geen geval dwingende of verplichtende maatregelen nemen om de uitstoot van stikstof op melkveebedrijven terug te brengen', zegt NZO-directeur Oscar Meuffels.


'Degelijk voorstel'

Voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO-vakgroep Melkveehouderij noemt het plan een degelijk, sterk onderbouwd voorstel dat melkveehouders perspectief biedt. 'Onze leden hebben behoefte aan concrete mogelijkheden die toekomst bieden. Dat blijkt steeds weer, in gesprekken met onze leden en bestuurders, en laatst ook in de enquête die door ruim 1.300 melkveehouders werd ingevuld.'

Dit pakket bevat doorgerekende maatregelen die nu al beschikbaar zijn, geeft hij aan. 'Ze stellen de blijvers in onze sector in staat een bijdrage te leveren aan het vlot trekken van het stikstofdossier. Daarover gaan we nu verder in gesprek met onze leden.'


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer