Broers Heida oogstten gras nog nooit zo vroeg

Hessel en Jelmer Heida uit het Friese Gersloot ruiken aan het rietzwenkgras dat ze donderdagmiddag lieten persen bij Tijnje. Het gaat om in totaal 6 hectare. 'Het is echt heel mooi spul, het is bijna hooi', constateert Jelmer Heida enthousiast.

Broers+Heida+oogstten+gras+nog+nooit+zo+vroeg
© Tienke Wouda

De boers besloten maandag de hectares te maaien. Dat deden ze nog nooit zo vroeg, weet Jelmer Heida. 'We hadden de huiskavel bemest. Dit gras stond op kniehoogte. We hebben hier vorig jaar zes snedes vanaf gehaald. De laatste was in oktober. Het groeit snel, het is amper koud geweest. Mijn vader, broer en ik waren het er snel over eens toen we er maandag doorheen liepen: maaien!'

Voor de zekerheid stelden ze de maaier iets hoger af dan normaal, op zo'n 8 tot 10 centimeter. Met hun 15 meter brede Claas Liner 4000 harkten ze het gras bij elkaar. Met deze hark harken ze ook voor collega's uit de buurt.

Melkveehouders Heida wikkelen hun gras in plastic.
Melkveehouders Heida wikkelen hun gras in plastic. © Hessel Heida

Schrale wind

Door de schrale wind en zon droogde het gras de dagen daarna heel snel. 'Het knispert', glimlacht Heida, terwijl hij het gras door zijn handen laat glijden. 'Als het gras knispert, is het goed droog. Dat heb ik van mijn opa geleerd'. Eigenaar Hotze Jan Lolkema van Loonbedrijf Lolkema uit Tijnje perste het gras.

• Lees ook: Vroege snede in Fleringen dankzij Nieuw-Zeelands gras

Het bedrijf zaaide enkele jaren geleden enkele percelen die wat minder draagkrachtig zijn in met rietzwenkgras. Dat bevalt goed. Het zorgt voor een hogere opbrengst dan Engels raaigras en het gras heeft diepe wortels. Ze voeren het aan het jongvee. 'Het is goed voor de pensontwikkeling. Het heeft veel bestendige eiwitten en er zit veel prik in', verklaart Heida.

Coronacrisis

Voor Heida is het gras oogsten een goede afleiding in de tijd dat hij door de coronacrisis meer aan huis is gekluisterd en niet met vrienden kan afspreken. 'Dit zijn de eerste landwerkzaamheden die we doen. Zo vroeg in het seizoen, dat is ongekend. Als je dit weer ziet, word je helemaal gek in de kop. Vrijdag gaat de mest erop.'

Loonbedrijf Lolkema perste het gras.
Loonbedrijf Lolkema perste het gras. © Hessel Heida

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer