Hooipakjes laden bij Leeuwarden gaat 'machtig'

Melkveehouder Tjerk Wartena uit Warten laadde dinsdagmiddag 21 juli samen met familie, vrienden en collega's zeshonderd hooipakjes bij Leeuwarden. 'Dit is machtig. Eigenlijk zouden we het grootste gedeelte van het gras in ronde balen persen. Maar het ging zo mooi en het was zo gezellig. Het is in- en ontspanning', vertelt de boer enthousiast.

Hooipakjes+laden+bij+Leeuwarden+gaat+%27machtig%27
©

Op de 5 hectare agrarisch natuurbeheerland bij Leeuwarden ligt een botanisch pakket. 'Ik heb het jaren geleden van mijn oom overgenomen. Het gaat om kruidenrijk grasland dat we niet mogen bemesten. Dan is het zomaar hooi.

Het is hartstikke mooi spul voor het jongvee en de droge en zieke koeien. We hebben de pakjes naar de zolder verplaatst. We kunnen ze zo naar beneden gooien, want de kalveren staan eronder. Het voert dus heel gemakkelijk.'

Aanvankelijk zou hij alle hectares maaien, maar de melkveehouder heeft 1 hectare laten staan. 'Toen ik aan het maaien was, zag ik een ree wegschieten. Het dier zocht dekking in het lange gras. Omdat de rest kaal is, heb ik gras laten staan zodat de ree daarin kan schuilen. Daar ga ik op een later moment nog wel een keer naartoe.'


'De zinnen verzetten'

Ieder jaar hooit Wartena het land, dat op zo'n 10 kilometer van zijn melkveehouderij ligt. 'We hebben het nu pas gehooid, want het kwaliteitsgras bij huis gaat voor. Een hele ploeg mensen kijkt hier altijd naar uit. Mijn zus, vrienden, buren. We zijn in totaal met vijftien mensen. Achteraf praten we nog even na onder het genot van een biertje en een kroket. Dit zijn de leuke dingen, er komt al zoveel negativiteit over ons heen. We kunnen op deze manier even de zinnen verzetten.'

De ondernemer verwacht dat hij er dit jaar nog een tweede snede van afhaalt. Vorig jaar is dat niet gelukt. De muizen zaten er toen in. 'Die hebben het helemaal kaalgevreten. Waarschijnlijk ga ik er nog een keer met de opraapwagen heen en gooi ik het gras dan voor de koeien.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer