Grasapp voorspelt grasgroei en ruw eiwitgehalte

Wageningen Livestock Research is bezig met de ontwikkeling van de GrasSignaal-app. Daarmee kunnen boeren de grasopbrengst en het ruw eiwitgehalte voorspellen.

Grasapp+voorspelt+grasgroei+en+ruw+eiwitgehalte
© Noordoost.nl-Alex J.de Haan

De app voorspelt de opbrengst aan de hand van de beschikbaarheid van stikstof uit bemesting, uit nalevering van de bodem en op basis van graslandgebruik, gecorrigeerd met de beschikbare hoeveelheid vocht.

In een praktijkproef op vijf melkveebedrijven is de modelmatige schatting via de app vergeleken met respectievelijk grashoogte- en reflectiemetingen en vers grasanalyses. De voorspelling van de grasopbrengsten en ruw eiwitgehalten gaf een wisselend beeld, met soms een goede benadering van de werkelijkheid, maar soms ook duidelijke afwijkingen.


Onderschatting

Voor opbrengst betrof het vooral een onderschatting voor de eerste snede en een overschatting voor sneden na beweiding. Voor eiwit werd het gehalte vooral in relatief jong gras overschat. Omdat de webapplicatie nog niet ingezet kon worden, is de test pas na het groeiseizoen uitgevoerd.

De Wageningse onderzoekers stellen op basis van deze eerste proeven dat het prototype voor de grasapp een goede basis biedt om deze eerder operationeel te maken. Door modelverbeteringen en het combineren van groeivoorspelling met meetdata is het mogelijk om de betrouwbaarheid van de schattingen te verbeteren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer