Eurofins Agro: 'Broei ligt op de loer bij droge zomerkuil'

Als gevolg van een extreem droge zomerkuil, met een drogestofpercentage van ruim 50 procent, ligt broei op de loer, waarschuwt Eurofins Agro. De broei-index scoort 40 (zeer broeigevoelig). Dat is historisch gezien een record. Gemiddeld ligt deze op 30.

Eurofins+Agro%3A+%27Broei+ligt+op+de+loer+bij+droge+zomerkuil%27
© Mariska Bloemberg-van der Hulst

Opvallend daarbij is dat de zomerkuilen niet zijn verhout, met een NDF (celwandbestanddelen) van 509, ADF (cellulose en lignine) van 276 en een ADL (lignine) van 23 gram per kilo droge stof. De conserveringsindex scoort laag met een score van 85. De droge kuil laat zich moeilijker aanrijden waardoor de conservering minder goed lukt. Ook zorgt het hoge drogestofpercentage ervoor dat suikers minder goed worden omgezet.


Eurofins Agro adviseert daarom om kuilen snel te voeren en in de toekomst bij een soortgelijke zomer een inkuilmiddel in te zetten, waardoor de kuil sneller verzuurt en daardoor stabiel wordt en hierdoor sneller conserveert.


Ruw eiwit op peil

De mineralisatie in de bodem is door de regen in het begin van de zomer op gang gekomen. Hierdoor is redelijk wat stikstof door het gras omgezet in ruw eiwit. Met een eiwitgehalte van 171 gram per kilo droge stof ligt het gehalte eiwit dit jaar hoger dan vorig jaar met 166 gram per kilo droge stof. Het darmverteerbaar eiwit (DVE) ligt bij de zomerkuilen van dit jaar op 65 waar deze vorig jaar 61 was. Daarmee zijn zowel de opbrengst en als de kwaliteit van eiwit voor deze zomer, ondanks het wisselende weer, goed op peil.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer