Europese mengvoerproductie stabiel, ondanks corona en dierziekten

De productie van mengvoer in de 27 EU-landen en het Verenigd Koninkrijk is in 2020 vrijwel gelijk gebleven. Wel zijn er door de coronapandemie, Afrikaanse varkenspest en vogelgriep verschuivingen geweest tussen landen en sectoren, meldt de Europese vereniging van mengvoerproducenten Fefac.

Europese+mengvoerproductie+stabiel%2C+ondanks+corona+en+dierziekten
© Varkens Archief

De productie in de rundvee- en pluimveevoersector daalde. De andere sectoren kenden in 2020 een productiegroei ten opzichte van 2019. In totaal steeg de mengvoerproductie vorig jaar heel licht met 0,1 procent.Voor het eerst sinds tien jaar is de pluimveevoerproductie gedaald. De daling met 0,8 procent is het gevolg van het gecombineerde effect van de verspreiding van vogelgriep en de coronalockdown.

In 2020 waren er twee seizoenen waarbij de vogelgriepepidemie in Europa de pluimveesector onder druk zette. In de eerste maanden van 2020 werd de ziekte in zes landen ontdekt en in de herfst in negen landen, waaronder Nederland, Frankrijk en Duitsland. Het zwaarst getroffen land in het voorjaar van 2020 was Hongarije. Het virus kwam het gebied binnen met een hoge dichtheid aan eenden- en ganzenbedrijven.

De coronamaatregelen en de algehele afname van het toerisme hadden een negatief effect op de mengvoerproductie. In Spanje daalde deze met bijna 20 procent. De productie van rundveevoer daalde licht met 0,2 procent, voornamelijk door de indirecte impact van covid-19 en de sluiting van de horeca. Toch daalde het tonnage veevoer minder ver dan aanvankelijk verwacht, door een droger dan normaal lenteseizoen en een slechte grasgroei in verschillende landen.


Stijging varkensvoerproductie

Ondanks de verspreiding van Afrikaanse varkenspest in Europa en de impact ervan op de varkenssector, steeg de productie van varkensvoer in 2020 met 1,3 procent. Dit kwam voornamelijk doordat verschillende landen hun export naar China opvoerden en profiteerden van het Duitse exportverbod. Bovendien waren er door de coronaperikelen tijdelijk capaciteitsproblemen en bleven veel varkens langer op het bedrijf dan nodig. En de zwaardere vleesvarkens hebben door hun hogere voederconversie meer voer nodig.Vooruitkijkend naar 2021 zullen de hoge grondstofprijzen door de wereldwijde grote vraag gevolgen hebben voor de vraag naar mengvoer. Daarnaast zullen covid-19, Afrikaanse varkenspest en vogelgriep gevolgen hebben voor de productie. Door de varkenspest en vogelgriep kampt een toenemend aantal landen met exportproblemen.

Daarnaast zullen de Green Deal-beleidsagenda en de initiatieven van nationale autoriteiten om de emissies aan te pakken (ammoniakemissies in België en Nederland) en welzijnskwesties (Duitsland en ook Nederland) extra druk uitoefenen op de vee- en diervoedersector in de Europese Unie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  50 %
Meer weer