Nevedi vindt zwartepiet van WNF onterecht

Nevedi, de brancheorganisatie van diervoederproducenten, vindt het onterecht dat het Wereld Natuur Fonds (WNF) de Nederlandse diervoederindustrie heeft aangewezen als veroorzaker van ontbossing. Nevedi stelt dat Nederlandse diervoederproducenten juist aan de basis hebben gestaan voor het verduurzamen van de sojateelt. Samen met de overheid en ngo's als het WNF.

Nevedi+vindt+zwartepiet+van+WNF+onterecht
© Twan Wiermans

Zo heeft Nevedi aan de basis gestaan van de ontwikkeling van internationaal erkende certificeringssystemen, waaronder de Round Table on Responsible Soy (RTRS) en de EU Soy Sourcing Guidelines. Als certificeringscriteria zijn zaken als landrechten, arbeidsomstandigheden en goede landbouwpraktijken inbegrepen. Nevedi vindt het belangrijk dat ontbossing wereldwijd zover mogelijk wordt teruggedrongen en waardevolle natuur ook in landen als Brazilië en Argentinië behouden blijft.

Wereldwijd werd er in 2019 meer dan 336 miljoen ton soja verbouwd. Daarvan gaat 35 miljoen ton naar Europa. Het Nederlandse duurzame gebruik van 1,8 miljoen ton is daarmee in de ogen van Nevedi met minder dan 0,5 procent beperkt. Die soja is bovendien een stuk duurzamer dan de soja die in veel andere landen wordt gebruikt.

Alle soja die in Nederland voor diervoeders wordt ingezet, is gecertificeerd en voldoet aan strenge duurzaamheidscriteria. Daarmee loopt Nederland volgens de brancheorganisatie voorop ten opzichte van de rest van de wereld. Via de Europese diervoederorganisatie Fefac probeert Nevedi het volume gecertificeerde soja in Europa te verhogen. Hoe meer volume, hoe meer invloed, hoe meer duurzame teelt in Brazilië en Argentinië.


Vrij spel

Volgens sommigen gaat certificering niet snel genoeg en wordt geopperd om import van soja- of palmproducten te beëindigen. Volgens Nevedi krijgen ontbossingspraktijken dan juist vrij spel. Als in Nederland of andere West-Europese landen wordt gestopt met het gebruik van soja, valt de wereldwijde vraag naar duurzame soja bijna in zijn geheel weg. Boeren die nu in Zuid-Amerika duurzamer produceren, zullen stoppen omdat andere landen in de wereld niet willen betalen voor de duurzamere productie. De kans is volgens Nevedi groot dat er dan juist meer wordt ontbost en niet minder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer